Јунски Клуб љубитеља читања за одрасле

14.06.2024.

У среду, 19. 6. 2024. године у просторијама Библиотеке „Центар за културу“, Клуб љубитеља читања се састаје од 18 часова и расправљамо о роману Где птица пева најлепше  писца Алехандра Ходоровског.

Алехандро Ходоровски је чилеанско-француски филмски и позоришни редитељ, сценариста, писац, песник, глумац, продуцент, композитор и музичар. Рођен је у малом месту на северу Чилеа, на граници с Боливијом, 7. фебруара 1929. године, као син досељеника јеврејског порекла.

Рано је почео да се бави позориштем, а у двадесет другој одлучио је да се пресели у Европу, у Париз. Пет година Ходоровски је био помоћник чувеног француског пантомимичара Марсела Марсоа. Ходоровски је још од 1948. године посвећен писању поезије, романа, есеја, извођењу поетских чинова, перформанса, пантомими, сликарству, скулптури. Он је психолог, психоаналитичар, читач тарота, маг и спиритуални вођа једног дела генерације 60-их и 70-их година прошлог века.

Светску славу доживео је као филмски редитељ филмова „Миш” („El topo”), „Света планина” („La montagna sacra”) и „Света крв” („Santa sangre”). У прва два филма Ходоровски се појављује и као глумац. После успеха филма „Света планина” (1973), према делу свог омиљеног писца Ренеа Домала, филма који представља повест наше цивилизације, алегорију, збир надреалистичких сцена испуњених симболима из Библије, Кабале, као и древних митова, Ходоровски је одлучио да сними филм „Дина” по научнофантастичном роману Френка Херберта. У филму је требало да глуме чланови групе „Пинк флојд”, па чак и Салвадор Дали. Један од сценографа био је и Мебијус, славни стрип аутор, с којим је Ходоровски почео да сарађује као сценариста. Међутим, испоставило се да за раскошно започет филм није било довољно новца.

Дејвид Линч снимио је „јефтинију” „Дину” 1984. године.

Књижевна дела Ходоровског приказују ограничену друштвену структуру и све оно што можемо дотаћи само отвореног срца и ума. Његова дела као што су Мистични кабаре, Психомагија, , Где птица пева најлепше, Плес стварности (аутобиографија аутора) и Син црног четвртка су јако узбудљива, приказују један свет пун чуда, хумора и ужаса у исто време, магије као незаобилазне појаве коју он помиње у свим својим медијима.

Ходоровски води занимљиву и необичну рубрику – „Психопошту” за месечник HL који издаје угледни италијански дневник „Република”. Савети које је Алехандро Ходоровски објавио у поменутом часопису, сакупљени су и објављени у књизи која управо носи назив „Психопошта”. Књига је објављена у Италији где је постала бестселер.

Добро нам дошли!