Априлски Клуб љубитеља читања за одрасле

19.04.2024.

У четвртак, 25. 3. 2024. године у просторијама Библиотеке „Центар за културу“, Клуб љубитеља читања се састаје од 18 часова и расправљамо о роману „Свеће горе до краја“ мађарског писца Шандора Мараја.

Шандор Мараи (1900-1989), приповедач, романсијер, есејиста и песник. Један од највећих мађарских писаца 20. века. У младости је путовао по разним градовима Европе, живео у Франкфурту, Берлину и Паризу и кратко писао на немачком, пре него што је дошао у Будимпешту где је започео новинарску каријеру и ипак се одлучио за свој матерњи језик. Био је веома популаран између два рата.  Објавио је десетак романа, биран је за члана Академије науке Мађарске. Године 1930. је добио на значају његов прецизан и јасан реалистички стил. Био је прва особа која је писала рецензије Кафкиних дела. Марај је аутор 42 књиге.

Након рата су га 1948. године комунистичке власти прогнале и зато је емигрирао и остатак живота провео на Западу, у Европи и Америци. Није престајао да пише, и то увек на мађарском језику. И поред тешког и неизвесног емигрантског живота, без издавача, он је и даље писао песме, есеје, романе и остварио импресивно дело које се тек у наше време постепено објављује.

Он је још један велики емигрант с истока Европе који је остварио још једно, паралелно дело - Дневник. Започео је да га пише за време рада 1943. и није престајао све до самоубиства, 1989. године. Више од тридесет томова драгоцених бележака о 20. веку и људима у њему, пре свега о самом писцу. За сада је само објављен избор из Дневника, а управо је потпуно објављивање дела у току и завршена је тек 1956. година. Када Дневник у целини буде објављен мађарска књижевност, али и светска, постаће свесна колика је вредност ових истрајних записа.

Његово најпознатије дело је роман „Свеће горе до краја“ из 1942. године а читаоцима широм света откривен је тек почетком овог века. Напет и изврсно структуриран, одмах је оцењен као класик модерне европске књижевности, дело које својим оштрим изазивањем прошлости делује као пророчки поглед у моралне поноре садашњости.

 

Добро нам дошли!