Дан државности Србије

09.02.2024.

Библиотека "Центар за културу" организује едукативну радионицу поводом Дана државности Србије за ученике VII разреда ОШ "Вук Караџић" из Кладова.

Среда, 14. фебруар 2024. 

Радионица се оранизује уз асистенцију и помоћ професорке историје, Иванe Николић Радуловић из Кладова.
На радионици се говори о два важна историјска датума Србије (1804. - Први српски устанак и 1835. - први модерни Устав Кнежевине Србије) као и о актерима тих догађаја а то су Карађорђе, Миленко Стојковић, Хајдук Вељко Петровић, Станоје Главашу, Стеван Синђелић, Димитрије Давидовић и Кнез Милош Обреновић.

Од 2002. године, Србија обележава Дан државности 15. и 16. фебруара, у знак сећања на два важна историјска датума.

Један је дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак против Турака, под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа.

Други - дан када је у Крагујевцу 1835. године усвојен и заклетвом потврђен први модерни, и за то време, изузетно либерални Устав Кнежевине Србије.

Повод за избијање Првог српског устанка био је јањичарски зулум наметнут у Београдском пашалуку и сеча кнезова - када су Турци поубијали бројне угледне грађане тадашње Србије.

Преживеле народне вође окупиле су се у Шумадији, у Орашцу на Сретење 1804. године, на месту познатом као Марићевића јаруга.

Творац Устава Кнежевине Србије је био новинар, политичар и дипломата Димитрије Давидовић. Писао га је по узору на уставе Француске и Белгије.

Ово је први српски устав - у њему су изражене потребе српског друштва: национална еманципација, разбијање феудалних установа и аутократске владавине.

Ипак, такозвани Сретењски устав изазвао је негодовање великих сила - Аустрије, Турске и Русије, због чега је убрзо суспендован.

Шта је празник Сретење?

Српска православна црква 15. фебруара слави Сретење Господње.

Празник се обележава 40 дана после Божића у знак сећања на догађај када је Девица Марија донела Исуса Христа као бебу у јерусалимски храм.

У народу постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. Ако тада осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.