Жаклина Николић из Кладова добитник Вукове награде за 2023. годину

21.02.2024.

Културно-просветна заједница Србије и Министарство културе на свечаности у свечаној сали зграде Генералног секретаријата председника Републике Србије на Андрићевом венцу у Београду, 19. фебруара 2024. године, доделили су 60. пут престижну Вукову награду за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији.

Вукова награда је додељна поједенцима и једној установи културе.

Једна од добитница Вукове награде за 2023. годину је Жаклина Николић, дипломирани библиотекар саветник, директорка једине установе културе на подручју општине Кладово, која је како се наводи у образложењу читаву своју професионалну каријеру засновала на ширењу културе кроз широк спектар активности и пројеката заступајући вредности достојне Вукове награде.

Жири за додељивање Вукове награде за 2023. годину, у саставу: проф. др Дарко Танасковић, филолог оријенталиста, Београд, председник Жирија; Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац, Београд; Зоран Гутовић, издавач, Нови Сад; проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник, Београд; проф.др Предраг Пеђа Марковић, Бора Дугић, музички уметник, Београд; Селимир Радуловић, књижевник, Нови Сад; проф. др Елизабета Ристановић, професор ВМА, Београд; Радован Трнавац Мића, сликар, Београд; на седници одржаној 25. јануар 2024. године, донео је Одлуку да су добитници Вукове награде за 2023. годину:

            1. Мирослав Алексић, књижевник – Нови Сад

            2. Зоран Богнар, књижевник - Београд

            3. Станко Костић, уметнички фотограф - Београд

            4. Љубиша Манчић, вајар - Београд

            5. Миомир Нешић, књижевник – Свилајнац

            6. Жаклина Николић, дипл.библиотекар саветник - Кладово

            7. др Жанета Ђукић Перишић, истор књиж –Београд

            8. Милутин Ранковић, вајар - Лајковац

            9. Проф. др Александар Растовић, историчар - Београд

           10. Браћа Теофиловић, музички уметници - Чачак

 

На предлог Жирија за додељивање Вукове награде, Извршни одбор Културно- просветне заједнице Србије донео је Одлуку да Изузетну Вукову награду за 2023. годину добију следећи појединци:

1. Проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе - Београд

2. Матична библиотека `` Љуба Ненадовић`` - Ваљево   

3. Милорад Вучелић, новинар-публициста – Београд

4. Проф. мр Драгољуб Драган Елчић, филмски редитељ - Београд

 

   Председник Жирија, Проф. др Дарко Танасковић

   Генерални секретар КПЗ Србије, Живорад Жика Ајдачић

 

Државни секретар Министарства културе Владе Републике Србије Миодраг Ивановић изјавио је на свечаности поводом уручења 60. Вукове награде, да ово признање, којим се награђују вредна достигнућа појединаца и установа, верно одсликава оно најбоље што Србија има, повезујући традицију и очување културног наслеђа са савременим стваралаштвом. Ивановић је истакао да Вукова награда, једна од најзначајнијих у области културе и образовања у нашем народу, већ шест деценија даје снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности.

Према његовим речима, окосница читавог живота Вука Караџића била је просветитељски рад на ширењу писмености, културе и образовања и стога поменута награда има посебну тежину и значај, не само за културну заједницу, већ и за друштво у целини

 

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић честитала је Вукову награду добитницима нагласивши да то признање носи велики значај, јер обједињује просвету, науку, културу и уметност.

Ђукић Дејановић је подвукла важност Вука Стефановића Караџицћа као реформатора српског језика и српског писма, сакупљача народних песама и умотворина, писца првог речника српског језика и истакла да је својим радом дао огроман допринос у историјским, етнолошким и етнографским наукама.

 

Прва добитница Вукове награде са поручја Тимочке крајине  је Жаклина Николић, дипломирани библиотекар саветник, директорка једине установе културе на подручју општине Кладово, која безмало четири деценије у континуитету заступа вредности достојне Вукове награде.

Њена лична посвећеност, прегалаштво и упорност, објединила је више делатности установе културе као савремени стожер локалног културног центра, успешно позиционираног како у свом окружењу, тако и на културној мапи Србије и у ширем Региону.  

Организација књижевно-трибинских програма позоришних,музичких, изложбених и то на начин који превазилази очекивано од установе из унутрашњости Србије, допринело је развоју и осавремењавању угледу установе у којој добитница Вукове награде ради безмало четири деценије.

Многобројни пројекти које иницирала, од нематеријално културног наслеђа, умрежавања међусекторских установа култура и институација, афирмације локалног културног наслеђа, развоја културе читања до покретне библиотеке на точковима, постале су узорни образац у Србији и у Региону.

Жаклина Николић је добила за свој рад неке од најзначајнијих републичких награда; „Најбољи библиотекар“, „Културни образац“, Златну значку Културно- просветне заједнице, Повељу „Капетан Миша Анастасијевић, Награду „Ђура Даничић“.

Корисни линкови;

https://www.kultura.gov.rs/vest/12870/ivanovic-ministarstvo-kulture-postuje-ulogu-i-znacaj-vukove-nagrade.php

https://www.politika.rs/scc/clanak/600244/Urucene-Vukove-nagrade

https://www.tanjug.rs/kultura/art/74737/dodeljene-vukove-nagrade-u-beogradu-medu-nagradenima-braca-teofilovic-milorad-vucelic/vest