Изложба Музеја Крајине Неготин посвећена Хајдук Вељку Петровићу

05.02.2024.

Библиотека "Центар за културу" Кладово у сарадњи са Музејом Крајине Неготин и Народним позориштем Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" Зајечар организује уметничко вече посвећено великој љубави два ратника каква се ретко среће, о Чучук Стани и Хајдук Вељку.

 

УТОРАК, 13. фебруар 2024. У 19.00 часова, галеријски хол Библиотеке у Кладову

 

Уметничко вече се отвара документарном изложбом Музеја "Крајина" Неготин под називом "Војвода Неготинске нахије" поводом 211 година од погибје легендарног јунака Првог српског устанка, Хајдук Вељка Петровића

Изложбу представљају директорка Весна Станковић и аутори Весна Николић, Сања Радосављевић и Ивица Трајковић.

Након упознавања са животом и делом јунака који је дао свој живот бранећи Крајину, публици представљамо монодраму о његовој великој љубави Чучук Стани коју изводи глумица Народног позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" Зајечар, Наташа Петровић.

Улазница за програм је поклон књига за Вашу библиотеку, библиобус или за неко треће лице коме је потребна и о чему ће бринути библиотекари, с обзиром да је 14. фебруар Међународни дан даривања књига.

Добро нам дошли! 

 

Више о изложбеној поставци "Војвода Неготинске нахије"

"Сваки народ има своје хероје, неки од њих прерасту границе локалног и постану симбол националног идентитета, творећи историју и традицију која их преноси у вечност. Такав је био и наш Хајдук Вељко Петровић, легендарни јунак Првог српског устанка.

Изложба се састоји од двадесет паноа на којима је непретенциозно и научно, комбиновањем наративних и историјских извора указано на најважније моменте из јавног и приватног живота Хајдук Вељка, на његово породично порекло, живот до избијања Првог српског устанка, као и на његову улогу у ширењу Првог српског устанка у источној Србији, командовање и погибију у Неготину.

Приказана су и његова одећа и наоружање.

Своје место на изложби нашле су Марија и Чучук Стана, прва и друга супруга, пријатељ и обожавалац Вук Караџић, који је овековечио Хајдук Вељково име, те коњ Кушља.

Приказани су најважнији топоси везани за живот Хајдук Вељка: Леновац, родно село и Неготин; у Неготину барутана, кула Баба Финка и црква Рођења Пресвете Богородице. Посебан тематски приказ су представе Хајдук Вељка у уметничким делима Анастаса Јовановића, Уроша Кнежевића, Стеве Тодоровића, Петра Раносавића, као и у Мокрањчевој Шестој руковети.

Изложба је заокружена паноима који се могу подвести под традицију неговања културе сећања на Хајдук Вељка и његово доба."

Музеј Крајине Неготин