Кладово представник Србије на 22. међународној конференцији мобилних библиотека и Фестивалу библиобуса у Словенији

10.05.2024.

Републику Србију на 22. међународној конференцији мобилних библиотека о Фестивалу библиобуса у Републици Словенији, која ће се одржати 16. и 17. маја 2024. године у Љубљани, стручним излгањем представља Жаклина Николић, председница Секције за рад покретних библиотека Библиотекарског друштва Србије, дипл. библиотекар саветник Библиотеке "Центар за културу" Кладово.

Тема овогодишњег међународног струковног окупљања путујућих библиотекара је „Покретна библиотека као библиотечки простор“. На конференцији учествују предавачи који представљају мобилне библиотеке из Словеније и иностранства (Велика Британија, Мађарска, Португал, Шведска, Хрватска, Србија, Холандија, Шпанија, Северна Македонија, Литванија, Бугарска). На дан фестивала, 16. маја, на Конгресном тргу у Љубљани биће изложена возила словеначких и страних покретних библиотека. Овом манифестацијом обележава се и 50 година од првог љубљанског библиобуса, који је дебитовао у октобру 1974. године.

Скуп организује Савез библиотекарског друштва Словеније, Секција за путујуће књижнице ЗБДС и Градска књижница Љубљана.

Конференција је прилика да се упознају различити приступи услугама мобилних библиотека и размене искуства. Такође доприноси професионалном развоју библиотечког особља, посебно мобилних библиотекара.

Стручно излгање Жаклине Николић обухватиће резултате рада и изазове седам покретних библиотека колико тренутно функционишу у Републици Србији и то;

два библиобуса (Пријепоље и Кладово),

три библио-комбија (Алексинац, Крушевац, Ниш) и

два доставна возила (Ужице и Нови Пазар).

За још два возила, будуће покретне библиотеке, Министарство културе Републике Србије је издвојило наменска пројектна средства за библиотеке из Краљева и Ваљева.

Библиотека "Центар за културу" Кладово од 2010. године као додатну активност библиотеке уводи рад покретне библиотеке - библиобуса, обезбеђен из донације дугогодишњих партнера Департмана Вандеја из Француске.

Библиобус је убрзо развио своје активности у дванаест насеља општине Кладово за потребе корисника основношколског узраста. Обилазак и достава књига до удаљених корисника организована је два пута месечно и бесплатно и успешно се развија већ четрнаест година.

Посленици културе из Кладова су одмах развили регионалну сарадњу са Хрватском, Словенијом и Мађарском у размени међународног искуства и успостављању корисног партнерства.

Резултат те сарадње су два успешно организована фестивала библиобуса са пратећим међуанродним конференцијама које су одржане 2019. и 2020. године у Кладову, уз покровитељство Министарства културе Републике Србије.

Кладово успева 2021. године да иницира формирање Секције за рад покретних библиотека при Библиотекарском друштву Србије, што је и правно дефинисано јануара 2022. године, правећи темеље покретним библиотекама у правно формалним оквирима.