Манифестација КАЗАН КУЛТ КЛАДОВО и ове године под покровитељством Министарства културе РС

05.07.2024.

Министарство културе Републике Србије и ове године суфинансира пројекат "Казан Култ Кладово" у организацији Библиотеке "Центар за културу" Кладово која се успешно реализује читаву деценију.

Тема овогодишње међународне конференције „Казан Култа“ је „Значај међуинституционaлне  и међусекторске сарадње у очувању и презентацији културног наслеђа“ (пример тврђаве Фетислам 1524 – 2024).

Пројекат као део манифестација „Казан култ“ усмерен је на сагледавање улоге различитих актера у очувању културног наслеђа, као и могућности које активно деловање на очувању нематеријалног културног наслеђа пружа локалним заједницама. У издању за 2024. годину у оквиру успостављене форме манифестације која обухвата одржавање стручног скупа – међународне конференције и пратећих програма, попут изложбе и радионице, фокус ће бити на остваривању међуинституционлне и међусекторске сарадње у очувању и презентацији културног наслеђа.

Манифестација ће традиционално започети међународном конференцијом крајем августа са пратећим програмима који ће трајати до краја септембра 2024. године.

Датуми и програми ће накнадно бити објављени за јавност.

Програмским концептом обележићемо ове године пет векова - 500 година од када је подигнут Мали град тврђаве Фетислам (1524. године) као полазиште за османско освајање мађарских градова и суседног Северина и Ердеља односно инвазије на Трансилванију. Ова тврђава је са 1,3 милиона евра 2023.године реконструисана  средствима Европске уније и Немачке Владе кроз пројекат “ЕУ за културно наслеђе и туризам, уз максимално ангажовање Владе РС и општине Кладово.

– Размена искустава, мишљења и знања у вези са очувањем, представљањем и тумачењем културног наслеђа, као и покретање питања системског бављења културним наслеђем, кроз мултидисциплинарни приступ, уз коришћење принципа интегративне заштите неки су од најзначајнијих резултата ове наше вишегодишње манифестације.  Министарство културе РС је определило 1,4 милиона динара за овогодишњи Казан Култ у Кладову – каже Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“ у Кладову.

Манифестацији “Казан Култ Кладово” претходиле се манифестације са уметничко сценским приказима под називом “Антика фест” 2012. и 2013. године, реализоване у сарадњи са археолошким локалитетом Феликс Ромулиана / Народни музеј у Зајечару.

Од 2014. године, фестивалска манифестација у Кладову добија свој препознатљив назив “Казан Култ” везујући се симболично за Казане у највећој клисури у Европи, Ђердаској клисури надомак Кладова. Манифестација се реализује у партнерству са удружењем “Дунав Фест” Београд а суфинансира је свих ових година Министарство културе РС уз подршку оснивача Библиотеке, општине Кладово.
Аутори пројекта су Небојша Брадић, режисер и бивши министар културе у Влади РС и Жаклина Николић директорка Библиотеке "Центар за културу" Кладово.