Мартовски Клуб љубитеља читања за одрасле

21.03.2024.

У четврак, 28. 3. 2024. године у просторијама Библиотеке „Центар за културу“, Клуб љубитеља читања се састаје од 18.00 часова и расправљамо о роману „Девојка из воза“ британске ауторке Поле Хокинс.

Пола Хокинс рођена је 26. августа 1972. године у Зимбабвеу где је и одрасла. У Лондону живи од 1989. године. Образовала се у Паризу, Бриселу и Оксфорду и студирала упоредо политичке науке, економију и филозофију. Пре него што је почела да пише, петнаест година се бавила новинарством и истраживањем најразличитијих тема из области економије, уметности, науке.

„Девојка из воза“ је њен први роман,  обајвљен 2015. Комплексан психолошки трилер са темама насиља у породици, манипулације, алкохолизма и дроге испричан је у првом лицу из угла три жене. Ауторка у роману полако открива чињенице, откривајући сурову реалност љубави и неизбежне везе опсесије са насиљем. 

Године 2015. je постао најбрже продавани роман у тврдом повезу за одрасле у историји, а након објављивања је провео више од четири месеца на листи бестселера Њујорк тајмса. Роман је награђен као један од најбољих књига 2015. у категорији фикције а исте године  освојио је награду Гудридс у категорији мистерија и трилер. Награду Оди  за „Аудиокњигу године” освојила је 2016.

Америчка филмска адаптација, у главној улози Емили Блунт и режији Тејта Тејлора, је објављена 7. октобра 2016. Заинтересованост Марка Плата  за снимање филма се јавила пре него што је књига званично објављена 2014. године. 

Остала дела ауторке су романи У тихој води ( 2017) и Тиха ватра гори ( 2021).

Након објављивања трећег Хокинсовог романа, „Девојка из воза“ је продата у око двадесет и три милиона примерака широм света. 

Добро нам дошли!