„150 godina Petrovog Sela na istočnim ograncima Miroč planine“

17.12.2011.

Đoko Milutinov-Dragović iz Petrovog Sela kraj Kladova, napisao je drugo dopunjeno izdanje knjige „150 godina Petrovog Sela na istočnim ograncima Miroč planine“ u izdanju Centra za kulturu Kladovo.

Iz recenzije ove knjige, koju potpisuje Višeslav Živanović, izdvajamo: „Prethodila su dva talasa seoba, pre tog sudbonosnog leta 1847. godine, kada su došli u okolinu Kladova, odakle su se kasnije povukli u planinu i formirali Petrovo Selo. Formiravši ga radili su na sopstvenom i uzdizanju sela. Cvijić u svojim „Metanastazičkim kretanjima“, piše da su oni za vrlo kratko vreme, postali uzorni domaćini, podigli dobre svetle, tople, suve i čiste domove, sa belim kućama i crvenim krovovima, i da su služili za primer sredini u kojoj su se našli.

Podigli su školu, zgradu opštine, svoj mlin, kafanu, imali svoje kazane i lampeke i svoje vršalice. Došavši iz više krajeva Crne Gore, sačuvali su svoj jezik, svoj način života, svoje običaje, i trudili se svesrdno, da se ne mešaju sa lokalnim življem. To će proneti glas, da se način govora stare Crne Gore, običaji i mnetalitet, najbolje čuvaju u Petrovom Selu kraj Kladova.“

Autor knjige  rođen je 1923., pravnik u penziji.

Knjiga će biti promovisana 22. decembra 2011. od 18,00 sati u galeriji Centra za kulturu Kladovo.

Autori fotografija: Branislav Barbatesković i Ivan Stošić