„Armagedon“ - predavanje o nasilju čije su žrtve deca

29.11.2015.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo organizuje edukativno predavanje o nasillju ćije su žrtve deca.

Najmlađi korisnici savremenih tehnologija, interneta i društvenih mreža, izloženi su najvećim opasnostima koje vrebaju od pedofila i trgovaca belim robljem.

“Nekada su se krili u školskim dvorištima, po ulicama i kafićima, a danas imaju privilegiju da potencijalne žrtve traže na internetu, skoro uvek sa lažnim identitetom”, upozorava Vlada Arsić,  dugogodišnji urednik i novinar brojnih novina i časopisa i autor dve zapažene knjige, koje se upravo bave Internet predatorima i drugim vrstama nasilnika.

Arsić je moderator i predavač na  tribinama koje se organizuju  u osnovnim školama širom Srbije, a svoje bogato iskustvo, stečeno kroz razgovore sa žrtvama ove vrste kriminala, podeliće i sa učenicima viših razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Kladovu.

“Zbog učestalih nemilih događaja u Srbiji, u kojima su žrtve deca, naša je obaveza da upozorimo na opasnosti za koje nisu svesni i damo savete kako da ih prepoznaju. U svojim knjigama “Armagedon” i “Izgubljene u magli”, istraživao sam i pisao o problemima trgovine ljudima i prinudne prostitucije u Srbiji, načinu vrbovanja žrtava i kriminalnoj delatnosti, koja sve više dobija maha i na našim prostorima”, rekao je Vlada Arsić.

Predavanje nosi naziv po istoimenom romanu autora „Armagedon“ (po istoimenoj akciji MUP-a u borbi protiv visokotehnološkog kriminala) koji je inspirisan potresnim i užasnim istinitim nesrećama koje su se dogodile na teritoriji Srbije" , o žrtvama pedofilije i zamkama koje vrebaju iz realnog ali i iz virtuelnog sveta društvenih mreža.

„Iako gorko potresna i stvarna, ova knjiga ne samo da razotkriva načine na koje predatori vrebaju svoje žrtve, već predstavlja i edukativno štivo za svakog roditelja. Kakve nas opasnosti vrebaju na internetu, kako da prepoznamo situacije koje mogu biti rizične i kobne za našu decu, kako da ih sprečimo i predupredimo, samo su neka od pitanja na koja autor daje odgovor u ovom izuzetnom delu“ - ocenio je Saša Živanović, načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije.

„Armagedon“ nas uvodi u onaj deo ljudske prirode koji nazivamo tamnom, mračnom stranom ličnosti, koja izaziva nevericu, mučninu, strah i bes. Koliko god znali da ovo štivo nije plod mašte autora već je reč o stvarnim, neverovatno drastičnim i surovim oblicima nasilja, kao da nam je teško da tu činjenicu prihvatimo. Kroz četiri potresne priče autor nas upućuje na ono na šta bismo, kao roditelji, morali da obratimo pažnju i šta da preduzmemo. (Biljana Lajović, specijalista školske psihologije). 
Cilj ovakvih predavanja, koje već više puta priređuje Biblioteka u Kladovu, je zaštita i bezbednost dece na Internetu, odnosno upoznavanje korisnika sa opasnostima koje ih vrebaju na društvenim mrežama.

Predavanje za zakazano za utorak 1.decembar 2015. godine u holu Osnovne škole u Kladovu.

Korisni sajtovi:

http://samizdatb92.rs/a0eaac5a-2052-4007-86c5-8e713913f112/Armagedon.aspx#.VlcyidKrQps

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2014&mm=07&nav_id=877415

http://kliknibezbedno.rs/sr/naslovna.1.1.html 

https://www.youtube.com/watch?v=hgMPPtbFE6k

Armagedon - Samizdat B92