„Divan dan“

05.04.2012.

Predstava Divan dan gostuje u Kladovu u ponedeljak 09. aprila 2012. od 20,00h.

Komedija koju bi mogli svrstati u podžanr slike iz života. Niz svakodnevnih naizgled opštih mesta iz porodične svakodnevnice. Samo, taj život i ta svakodnevnica su do te mere isčašena da postaje predmet komedije. U našoj svakodnevnici su škole sa nonsensnim gradivom, dede i babe koji su se delili na četnike i partizane, gubljenje i pronalaženje Boga, narkotici i kriminal, besparica, neurotični i prerano potrošeni roditelji, apsurdni pokušaji postadolescenata da nešto učine i promene. Malo li je, za ceo život, a kamoli za jednu komediju? Naravno, komedija je zato što ima srećan kraj i što njeni junaci reaguju tako da bi smehom onih koji ih gledaju izazvali neku vrstu katarze. Ta katarza u realnom životu ne postoji. Zato, valjda, postoji pozorište.

Predstavu Stevana Koprivice režirao je Slavenko Saletović, za muziku i tekst songova pobrinula se grupa „Osvajači“, a producent je Milutin Bata Karadžić.

Lica u predstavi:

Boža, kamerman, 45 godina, kojeg igra Milorad Mandić – Manda je kamerman državnog javnog servisa. Posmatrajući sve i svašta kroz objektiv kamere, zaboravio da vidi sebe. Snimajući tuđe živote pogubio sopstveni. U krizi srednjeg doba koju ne priznaje. Nekada je uživao privilegije što je dete borca. Sada to više nije privilegija. Nekada je voleo. Sada mu je sve svejedno. Ispustio vaspitanje sina Vlade, a onda je Vlada ispustio njega.

Zorica, profesor psihologije, 42 godine, koju igra Suzana Petričević je Božina žena, srednjoškolska profesorka. Fanatično posvećena poslu. Toliko dobra profesorka da je izvodeći mnoge generacije na put znanja propustila da to isto uradi sa rođenim sinom. Čvrsta karika u lancu školskog sistema koji već odavno nije sistem. Suočiće se sa pobunom deteta, apatijom muža, godinama koje je rasejala u najboljim namerama. A znamo gde vode najbolje namere.

Vlada,18 godina, Ljubomir Bulajić zvani KIS, skraćeno od kiselina. Božin i Zoričin sin. Maturant. Pripadnik generacija iza koje nema ništa i pred kojom je još manje. Pobunio bi se i buni se, ali ne zna kako, ni protiv koga. Da se rodio četrdesetak godina ranije bio bi Džems Din. Ovako tapka u mestu, uprkos godinama za koje lažu da su najbolje u ljudskom životu.

Tijana, zvana Fantomka, 18 godina, Jelisaveta Orašanin, Vladina devojka. Energetska bomba. Sve što drugi neće i ne mogu, ona hoće i može. Stalo joj je do Vlade toliko da će ga, za njegovo dobro, kidnapovati. Biće to dobra snajka Andrijaševićima, ukoliko je prežive, ubuduće. Da nema nje, Andrijaševići ne bi shvatili da su, još uvek, ljudi.