„Moj muzej – moj grad“ u Kladovu

20.05.2016.

Jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom „Noć muzeja“  je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila i Srbija 2006. godine.

Ove godine dešavanja će biti organizovana u deset dana i to od 12. do 21. maja 2016., i biće do sada najveća nacionalna muzejska inicijativa na teritoriji Srbije.

Manifetacija obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), 12. Evropsku noć muzeja (21. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu obeležava sve majske muzejske manifestacije.

Jelena Kondić-Rankov  o programima Muzeja u Kladovu ističe; „Pored glavne postavke u muzeju, u „Evropskoj Noći Muzeja“ biće sa nama naši mladi sugrađani, koji će voditi posetioce, i izvesti glavni program, uz muzičke nastupe i sa video-prezentacijama arheoloških filmova. Ovu priliku smo delom samo iskoristili da podsetimo i na značajne datume i jubileje, u vezi zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa ove Regije na Dunavu, da promovišemo baštinu Arheološkog parka Dunava – Gvozdena vrata -50 godina (od 1964) i nagovestimo posetiocima najvažnije novosti i buduće događaje: kreiranje turističke rute, stavljanje dunavskog Limesa i naših jedinstvenih lokaliteta na tentativnu listu UNESCO-a (2015), i održavanje Limes Kongresa 2018.“ 

Pozivamo Vas da prisustvujete centralnim dešavanjima u subotu 21. maja 2016. godine

Program izvode učenici vaspitano-obrazovnih ustanova sa područja opštine Kladova.

Iz sadržaja programa izdvajamo:

Izložba – reprezentativna baština Dunava – remek dela muzejskih kolekcija

Multimedijalne prezentacije

Tematske interpretacije

Promocije i tumačenja

Scensko-muzički programi

Edukativne interaktivne radionice sa arheološko istorijskim temama

Arheološki filmovi

Pored glavne postavke, izdvajamo:

Projekat Đerdap: 50 godina mera integralne zaštite baštine Dunava 1964 / 2014 / 2016

Arheološki park Dunava – Gvozdena vrata - (Obala Dunava: Gradište/Golubac - Kladovo/Prahovo)

Nacionalni park prirode Đerdap  (Obala Klisure sa zaleđem)

Arheološki muzej Đerdapa / Kladovo – 1996-2016 / 20 godina

Arheološki Park Dunava – Gvozdena vrata

Glavni partneri Arheološkog muzeja Đerdapa/učesnici:

Narodni muzej Beograd, Arheološki muzej Đerdapa Kladovo, vaspitno-obrazovne ustanove Kladova OŠ „Vuk Karadžić“, Srednja škola „Sveti Sava“, Tehnička škola, Osnovna muzička škola „Konstantin Babić“, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, Ogranak HE „Đerdap 1“, Opština Kladovo, privredne organizacije, Televizija Kladovo i Radio Đerdap Kladovo.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u sklopu manifestacije „Noć muzeja“ ostavlja svoja vrata otvorena za sve zainteresovane posetioce koji žele da vide foto-dokumentacionu izložbu „Pamtiću sve“ koja je posvećena srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović kao i stalnu postavku makete potopljenog ostrva Ada- Kale uz stručno vođenje.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Moj muzej, moj grad“ i cilj je da se poveže lokalna zajednica i muzej. Tim povodom posetiocima će biti u mogućnosti da vide izložbenu postavku izdavačke produkcije kladovske biblioteke koja obrađuje istoriju opštine Kladovo i istočne Srbije.