„Običaji sa Đerdapa“

01.07.2013.

Ustanova Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo organizator je Sabora narodnog stvaralaštva pod nazivom „Običaji sa Dunava“ 1. faza „Alasi Đerdapa“, koji je finansijski potpomognut od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Organizacija i realizacija projekta ima za cilj zaštitu i očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Dunava i Đerdapa, pre svega očuvanje čuvara i autentičnih običaja vezanih za alase na Dunavu.

U želji da prezentujemo ribolov, veštine pletenja mreže, izradu i korišćenje bućke, specifičnu gastronomiju oko Dunava, sve što je lokalno karakteristično, autentično za naše područje, različitim programskim animacijama pokušaćemo da popularišemo i na taj načina sačuvamo te običaje od zaborava. Istovremeno, revitalizacijom nasleđa savremenom umetničkom produkcijom prezentovaće se i promovisati sačuvano živo nasleđe ovog regiona,kao dela identiteta stanovništva na Dunavu.

U okviru projekta vršiće se istraživanja i edukativnim programima podizaće se svest, pre svega kod mladih, o zaštiti i čuvanju sopstvene autentične kulturne baštine.

Projekat će se realizovati u nekoliko faza na više lokacija koje su uglavnom vezane za obalu Dunava.

 

Program Sabora „Običaji sa Dunava“ – „Alasi Đerdapa“

 

12. jul, 2013. – Edukativne radionice sa umetničkim programom narodnog stvaralaštva „Zdravice i slave sa Dunava“ – „O Petrovdanu“ -  prikaz slavskih zdravica kao živo nematerijalno nasleđe – naselje Korbovo.

14. jul, 2013.Edukativna prezentacija ribolovnih veština porodica koje žive od ribolova u naselju Tekija na Dunavu – „Porodična tradicija alasa Keserovića“ - naselje Tekija.

           

04. avgust,  2013.Edukativne radionice sa izložbenom postavkom „Običaji sa Dunava“ – galerija Centra za kulturu.

18. avgust, 2013.Edukativni muzički prikaz uz interpretaciju vlaškog etnosa uz izložbu narodnih nošnji i gastronomskih specijaliteta uz demonstraciju i degustaciju: spremanje riblje čorbe – Naselje Tekija.

30. avgust, 2013.„Predanje i stvarnost“ – umetnički teatarski program antičke drame „Antika fest“ – Homerova Ilijada.

Izvodi: Teatar kabare iz Tuzle – letnja pozornica Centra za kulturu

Režija: prof. Vlado Kerošević Autor projekta: Nebojša Bradić

30. avgust, 2013.Književni program „Usmena istorija“ – letnja pozornica Centra za kulturu

Govore: prof.dr Smilja Marjanović, mr Veljko Stanić, Vlado Kerošević i Zoran Hamović