„Ušao đavo u selo“

28.08.2014.

Pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječaru u subotu 30. avgusta 2014. godine u 19,00 sati na letnjoj sceni Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo, nakon premijere u Carskoj palati Felix Romulijana, igra novu predstavu  „Ušao đavo u selo“ po tekstu  Branislava Nušića i u režiji i adaptaciji Nebojše Bradića.

Igraju Miloš Ðuričić, Miloš Tanasković, Vujadin Milošević, Vlada Milošević, Marko Pavlović, Dara Rančić, Jelena Rajić, Marina Lazarević i Nataša Petrović. Kostimograf je Marina Pavlović, a scenograf Mirko Stokić.

Narodno predanje, tradicija i moderna produkcija. Odnos čoveka prema vlasti i moći, sve protkano nadaleko poznatim Nušićevim smehom i groteskom. Zanimljiv i specifičan komad o kulturnom nasleđu, skoro pozorišnoj arheologiji jer je tekst Nušića dugo ležao u arhivama.

"Počinjemo probe sa idejom da ovaj tekst oživimo u današnjem vremenu i da će on imati svoju prvu pravu praizvedbu upravo ovde u Zaječaru", rekao je Bradić.

On je govoreći o intervencijama na samom tekstu istakao da je to bio istraživački i kreativni posao. Delo je nezavršeno, u dramskmi fragmentima a i sam Nušić je govorio da je ušao đavo u taj tekst i da ne može da ga završi.

"Morali smo naći šifru da ispričamo tu priču. Intervencije na tekstu su bile neophodne i uveren sam da sam bio u prilici da pomognem kako bi ovaj komad iz arhiva i biblioteka prešao na scenu. Kako bi bila napravljena celina kroz određena dopisivanja, ne mnogo izbacivanja, kroz određene adaptacije koje su bile neminovne da bi se komad napravio na neki način živim, dinamičnim i u skladu sa nekom osnovnom poetikom Branislava Nušića", rekao je Bradić.

Predstava se premijerno izvodi 28. avgusta 2014. u okviru ANTIKA FEST na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana u Zaječaru, a drugo izvođenje ima 30. avgusta 2014. na letnjoj sceni Centra za kulturu u Kladovu u okviru manifestacije KAZAN KULT FEST.

Pored festivalskog karatkera, predstava se realizuje u godini u kojoj se navršava 150 godina od rođenja najvećeg srpskog komediografa Branislava Nušića.

Ulaz je besplatan.

Program u Kladovu potpomaže i podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.