„Budi kao Tesla ili Pupin na jedan dan“

02.12.2016.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, jula 2016. godine, obeležila je 160 od rođenja Nikole Tesle raznim edukativnim programima pod nazivom „Tesla dani“.

Veliko intesovanje najmlađih korisnika biblioteke, kao i izuzetna izložba „Tesla i Pupin na istom putu“ koju je priredio Istorijski muzej Srbije, iniciralo je dečje odeljenje biblioteke u Kladovu da osmislil edukativni program pod nazivom „Naučni autobus“. Zamišljen program realizovao bi se u više faza i tematski bi se bavio afirmacijom nauke.

Prvi Naučni autobus kreće sa temom „Budi kao Tesla ili Pupin na jedan dan“ i realizovaće se u sredu 7. decembra 2016. u 12 časova u prostorijama kladovske biblioteke.

Učenici VIII razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Kladova održaće za mlađe učenike, prezentacije o elektricitetu, loptastim munjama i o telegrafiji. Deca koja budu slušala prezentacije svojih starijih drugara biće i u ulozi žirija, tako da će se kraju ilustrovati one prezentacije koje su ostavile najbolji utisak i ti radovi će biti izloženi u holu biblioteke i prigodno nagraditi.

Cilj programa „Naučni autobus“ je razvijanje i jačanje svesti kod dece za prirodne nauke kao i popularizacija knjiga na ovu temu.

Uz edukativno druženje, podsetićemo najmlađe da su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, dvojica savremenika i naučnika čija su otkrića dovela do prekretnice u istoriji čovečanstva. Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Program vodi Šef dečijeg odeljenja biblioteke Anita Čelebić uz stručni nadzor nastavnika fizike Dragice Mudrinić.