„Ivo Andrić je kod nas“

11.12.2011.

Povodom Jubileja 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću (1961-2011) i u sklopu obeležavanja 120 godina od njegovog rođenja (1892-2012) otvorena je izložba fotografija „Ivo Andrić je kod nas“ autora Tatjane Korićanac, istoričara književnosti, muzejskog savetnika Muzeja grada Beograda, koju Centar za kulturu Kladovo priređuje u saradnji sa Muzejom grada Beograda.

Postavka studijske izložbe hronološki prati književno stvaralaštvo i diplomatsku karijeru našeg nobelovca, koji je boravio u mnogim evropskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije. Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graca, Marseja, Pariza, Madrida, Brisela, Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od gradova pronalazio inspiraciju za svoja dela.

Na 40 fotografija predstavljen je Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, upotpunjene slikama iz privatnog života, dokumentima i ličnim predmetima.

Ličnost koja je paralelno obavljala dve delatnosti, od kojih je svaka na svoj način bila izložena strogom sudu javnosti, bila je uspešna i priznata u obe.

Intelektualac evropskog duha i snage misli, izuzetnog obrazovanja, jedan od najznačajnijih pisaca XX veka na jugoslovenskim prostorima i pripadnik evropske diplomatske elite između dva rata.

Izložba „Ivo Andrić je kod nas“ može se videti u Galeriji Centra za kulturu Kladovo svakog radnog dana od 07,00h do 20,00h, do 19. decembra 2011.

 Korisni linkovi;                                                                                                                                                                         

 http://www.mgb.org.rs/

 http://www.mgb.org.rs/sr/desavanja/vesti-najave/338-laureatu-u-cast

 http://www.mgb.org.rs/sr/stalne-postavke/muzej-ive-andrica/album/22

 http://www.mgb.org.rs/sr/desavanja/ivo-andric-jubilej