100 godina od rođenja Čarlsa Bukovskog

25.12.2020.

Stari pokvarenjak (Dirty Old Man) rođen je pre 100 godina

„What matters most is how well you walk through the fire“

Čarls Bukovski (1920-1994) – pesnik, pripovedač i romanopisac, jedna je od najkontroverznijih i najviše osporavanih ličnosti američke književnosti 20. veka (ali i književnosti uopšte). Ostaće upamćen po svom eksplicitnom, neretko i vulgarnom književnom izrazu. Između njegovog života i dela gotovo da nije bilo granica, zapravo – prelivali su se jedno u drugo, ostavljajući dubok trag na čitavu popularnu kulturu.

Rođen je 16. avgusta 1920. godine u nemačkom gradiću Andernahu kao Hajnrih Karl Bukovski – jedino dete bračnog para Katarine Fet i Henrija Hajnriha Bukovskog. Još u detinjstvu (porodica se iz Nemačke preselila u Ameriku kada mu je bilo tri godine), iskusio je bol, patnju i odbačenost o kojima će kasnije pisati. Otac, narednik američke vojske, vaspitavao ga je batinama. U školi su ga deca kinjila zbog nemačkog akcenta, ali i akni koje su trajno obeležile njegovo lice.

Čitao je Hemingveja, Sinklera Luisa, Šervuda Andersona, Džon Dos Pasosa, D. H. Lorensa i sl. Upisao je fakultet, ali studije nije završio, pa je jedan deo života proveo seleći se po Americi i radeći razne poslove.

Dok je, 1942. godine u San Francisku vozio kola hitne pomoći, upoznaje se sa klasičnom muzikom. Dela kompozitora kao što su Betoven, Hajdn, Čajkovski, Maler, Sibelijus pratila su ga kroz ceo život. Imao je običaj da piše noću, a zvuk njegove pisaće mašine mešao se sa zvucima klasičnih kompozicija.

Književni izraz Čarlsa Bukovskog je jednostavan, razumljiv svima i oslobođen metafora, istovremeno duhovit i ciničan. Jezik kojim se izražava je sirov, ponekad vulgaran i brutalan.  

Dela Bukovskog su u suštini autobiografska. U svojim delima on obrađuje raznovrsne teme, ali su u centru njegovog interesovanja uvek patnje i problemi običnog čoveka. Bukovski je pisao lake ruke i reskim humorom o užasu banalnog, o lošem seksu, lakim ženama, konjskim trkama, bednim poslovima, usamljenosti, radostima pijanstva. Njegove jednostavne i jasne rečenice govore o postojanju bez nade i vizije, o životu koji se odvija na samom dnu materijalističkog sveta. Njegovi junaci su gubitnici, očajni i nesrećni ljudi, kao i osobenjaci sa margina društva skloni porocima, često na ivici ludila i materijalne bede. Uprkos mizantropiji, njegovi su tekstovi uvek prepuni nežnosti prema drugima.
Najpoznatiji junak Čarlsa Bukovskog je, svakako, Henri Kinaski, piščev alter-ego, koji se pojavljuje u velikom broju njegovih priča i romana. Henri Kinaski je simpatični gubitnik, kockar, ženskaroš i pijanac koji živi na ivici egzistencije, druži se sa prevarantima i propalicama, a žene povremeno koristi kako bi se dokopao visokog društva. Baš poput Bukovskog, Henri preferira da bude sam, pije, sluša klasičnu muziku i piše.
Bukovski je bio izuzetno plodan pisac. U njegovu bogatu književnu baštinu ubraja se pedesetak knjiga, romana, zbirki priča i pesama, intervjua, dnevnika, ali mnoge od njegovih priča i eseja još uvek nisu ugledale svetlost dana. Tokom života, objavljivao je pretežno kod malih i nezavnisnih izdavača. Važio je andergraund pisca i stekao je mnogo manje uspeha i slave kod kritičara i čitalaca, nego što ih ima danas.

Čarls Bukovski je bio oženjen dva puta i ima ćerku rođenu 1964. godine. Bolovao je od leukemije i preminuo od upale pluća 9. marta 1994. godine.

 

U fondu Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo dostupni su sledeći naslovi Čarlsa Bukovskog:

 

- Bludni sin, roman

- Dnevnik 1991-1993, izabrana dela

- Žene, roman

- Za Džejn, poezija

- Zabeleške matorog pokvarenjaka, strip

- Zabilješke starog pokvarenjaka, proza

- Ljubav i ludilo u L.A, kratka proza

- Najlepša žena u gradu, kratka proza

- Odlomci iz vinom isflekane beležnice: neobjavljene priče i eseji, kratka proza

- Palp, roman

- Pesme 3, poezija

- Pesme 4, poezija

- Post office, roman

- Priče o običnom ludilu, kratka proza

- Tako mrtvi vole, izabrane priče

- U odsustvu junaka, neobjavljeni eseji i priče, kratka proza

- Faktotum, roman

- Holivud, roman

- Biografija Čarsla Bukovskog, u zagrljaju suludog života – Hauard Sauns