21. februar - Međunarodni dan maternjeg jezika

16.02.2023.

Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osetljivo mesto tolerancije iste te elite prema drugom.

Od 2000. godine se širom sveta, shodno zaključku UNESCO-a, obeležava 21. februar kao Dan maternjeg jezika, a osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma.
Narodna poslovica kaže: „Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vredišˮ. Znanje svetskih jezika zaista jeste pravo bogatstvo! Ali, ma koliko da je lepo razumeti i govoriti jezike svih naroda, pre svega treba znati i čuvati svoj maternji jezik. Svaku našu reč treba da čuvamo kao najveće blago. To su reči kojima su satkane naše najlepše pesme i priče, kao i naša istorija. 

Zaveštanje Stefana Nemanje kaže: „Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu? Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznatniju reč svoga jezika. Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod."


Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo obeležava 21. februar - Međunarodni dan maternjeg jezika okupljanjem najmlađih članova Anitinog kluba ljubitelja čitanja. Razgovorom i akcijom čitanja naglas omiljenih stihova, citata, delova omiljenih knjiga, ukazujemo zajedno na značaj knjiga, čitanja i biblioteke!
Cilj ove zajedničke aktivnosti jeste podsticanje čitanja, kao i negovanje maternjeg jezika, povezivanje biblioteke i škole sa lokalnom zajednicom, povezivanje sa ustanovama i udruženjima koja se bave afirmisanjem kulture i umetnosti, kao i promocija rada i saradnje.

Pokažimo da su biblioteke korisna i zabavna mesta gde se uči, traže informacije, rade domaći zadaci, pišu seminarski, maturski radovi i, pre svega, čitaju knjige.

Akcija će trajati od 21. do 28. februara u biblioteci i u biblliobusu koji obilazi 12 sela opštine Kladovo.

Negujmo maternji jezik i kulturu!