23. april – Svetski dan knjige

21.04.2016.

Dan kada su svet napustila dva velikana književnosti, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, proslavlja se svake godine kao Svetski dan knjige i autorskih prava.

Svrha ovog praznika, koji je 1995. godine osnovao UNESKO, jeste da oda priznanje knjigama i piscima, te da ohrabri ljude da otkriju ili pak ponovo ožive zadovoljstvo čitanja.

U sklopu ovog datuma, sasvim simbolično, završila se akcija Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo koja je nosila naziv “Čitalački marathon” a sprovela se na Odeljenju za odrasle.

Čitalački maraton je trajao u periodu od 15. februara do 17. aprila 2016.g.

U želji da se populariše domaća književnost i podigne čitanost domaće literature, jedini uslov učesća bio je da svaki učesnik prilikom svakog uzimanja knjiga iz biblioteke, obavezno pročita i knjigu domaćeg autora. U akciji je učestvovalo 12 korisnika, i svi su na poklon dobili knjigu sa posvetom, kao uspomenu na ovu akciju u biblioteci.
Apsolutni pobednik ovog Čitalackog maratona je Andrašević Marina iz Kladova, koja je u ovom periodu čitala samo knjige domaćih autora i pročitala ukupno 34 knjiga.
Marini je Šef Odeljenja za odrasle korisnike viši knjižničar Zorica Trailović, uručila nagradu a to je besplatna članarina za biblioteku.