31. „Zlatna bućka Đerdapa“

07.08.2014.

Ribarsko naselje - Tekija na Dunavu kod Kladova, podignuto u vreme gradnje monumentalnog hidroenergetskog i plovidbenog sistema „Đerdap 1“, poznato je po sportsko-ribolovnoj manifestaciji „Zlatna bućka Đerdapa“, koja se avgusta 2014. godine održava već po 31. put.

Drevna naprava, popularna kao BUĆKA, čiji zvuk na prostranom jezeru, od Hajdučke vodenice do nekadašnjeg ostrva Ada kale, već pune tri decenije mami somove iz različitih dubina, postala je pravi simbol Tekije u kojoj osim alasa stigne i veliki broj radoznalih gostiju i putnika namernika.

31. Zlatna bućka Đerdapa organizuje se u periodu od 14. do 17. avgusta 2014. godine.

Organizatori su Turističko društvo i Mesna zajednica Tekija.

Manifestaciju finansira opština Kladovo, a pojedine propratne sadržaje manifestacije, organizuju ustanove, organizacije, javna preduzeća i udruženja građana sa područja opštine Kladovo.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo na ovogodišnjoj manifestacije organizaciono, tehnički i logistički potpomaže u organizaciji likovnog ateljea, karnevala i pozorišne predstave za decu, takmičenja u najlepšoj okućnici, animaciji kreativnih članova udruženja građana koji izlažu svoje radove na posebnim štandovima i uređenju scenografije.

Učešćem na ovakvim manifestacijama, saznajemo na terenu  više o običajima i nematerijalnom kulturnom nasleđu stanovnika. To je razlog više što je Tekija već nekoliko godina centar zbivanja naše manifestacije „Običaji sa Đerdapa“ koju finansijski potpomaže Ministarstvo kulture i informisanja RS.

 

Više o samoj manifestaciji i programu, možete saznati na:

http://www.zlatnabuckadjerdapa.com/

https://www.facebook.com/zlatna.buckadjerdapa?fref=ts