59. Sajam knjiga u Beogradu

27.10.2014.

Beogradski sajam knjiga, jedna od najposećenijih srpskih manifestacija, a svakako najposećenija posvećena književnosti biće održan po 59. put od 26. oktobra do 2. novembra 2014. godine. Na sajmu će biti predstavljena savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstav­lja­nje pisaca, promocije i drugi prateći programi organizatora i izdavača. 

Ovogodišnji slogan sajma "Vreme je za knjigu" nedvosmisleno govori da je svako vreme - pravo vreme za knjigu i univerzalne vrednosti. Trenutak u kojem živimo osuđuje nas na neprestanu borbu za egzistenciju i suočavanje sa urušenim vrednostima, a upravo je knjiga simbol neprihvatanja nametnutih kompromisa i površnog sagledavanja sveta. Beogradski sajam knjiga je prilika da se još jednom podsetimo istinskih vrednosti i knjizi damo značaj koji zavređuje.

Biće predstavljeno više od 450 direktnih izlagača, od toga za sada 33 iz inostranstva. Počasni gost ovogodišnjeg sajma knjiga je Narodna republika Kina. Uz učešće značajnog broja vrhunskih kineskih književnika i kulturnih delatnika, počasni gost će putem posebnih sajamskih programa predstaviti i svoju bogatu kulturu, književnike, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine u vezi sa knjigom i kineskom kulturom.

Zaposleni u kladovskoj biblioteci i ove godine imaju obezbeđen organizovan odlazak na sajam, ali sa znatno manjom sumom opredeljenim za nabavku, koja proističe iz sopstvenih prihoda ustanove.

 

Informacije koje upućuju na problem nabavke knjiga za potrebe javnih biblioteka:

 

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2014&mm=10&dd=29&nav_id=917331

 

http://www.citaliste.com/content/view/5924/148/lang,sr/