75 godina od formiranja Narodne knjižnice i čitaonice u Kladovu

23.05.2022.

23. maja 1947. godine Ministarstvo prosvete Narodne Republike Srbije overilo je Pravila o radu Narodne Knjižnice i Čitaonice u Kladovu u tadašnjem Srezu Ključkom.
Za sada, to je prvi zvanični pisani i formalni trag o formiranju biblioteke u Kladovu, nakon Drugog svetskog rata i stoga, pravni sledbenik, današanja Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo od 2022. godine počinje 23.maj da obeležava kao Dan biblioteke u Kladovu.
Prvi tragovi razvoja čitalaštva datiraju još od pre 149 godina, tačnije od 1. novembra 1873. godine, kada je otvorena Čitaonica, koja je zbog otkazivanja članstva i neposećenosti, nažalost već 1875. godine zatvorena, da bi ponovo radila sporadično.
Sa namerom da se afirmiše značaj kulture čitanja na ovim prostorima, Biblioteka u Kladovu će brinuti o obeležavanju i ovog značajnog datuma. Zahvaljujući odobrenom projektu od strane Ministarstva kulturei informsianja RS dana 23. maja 2022. godine sa početkom u 18.00 časova prirediće se svečani program povodom obeležavanja 75 godina od formiranja Narodne Knjižnice i Čitaonice u Kladovu.
Od 23. maja  do kraja novembra 2022. godine, svi programi Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo biće posvećeni ovogodišnjem jubileju - 75 godina od formiranja Narodne Knjižnice i Čitaonice u Kladovu.
Prvi program koji najavljujemo je druženje sa dečjim piscem; http://www.kulturakladovo.rs/vest-Citanje-je-putovanje-u-znanje----Miloje-Radovic,-bibliotekar-iz-Kraljeva_1326