Akademik Vladeta Jerotić gost Kladova

11.06.2014.

Jedan od najistaknutijih balkanskih intelektualaca današnjice, izuzetno teorijski i empirijski utemeljen lekar psihijatar, književnik i svestrani erudita, prof. dr Vladeta Jerotić bio je gost tribine koju je priredila Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, 17. juna 2014. godine.   Tema tribine „LJUBAV“ izazvala je veliku pažnju publike pa je galerija biblioteka bila prepuna i tesna za sve poštovalaca našeg savremenog duhovnika.

Tribina je započela na neobičan način i sa iznenađenjem za samog gosta i publiku. Naime, organizatori tribine priredili su skroman ali svečani uvodni program čestitajući na taj način 90. rođendan akademiku Jerotiću.

Nastupila je pevačka grupa „Sveti Đorđe“ sa prigodnim muzičkim programom a nakon toga je direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić u ime publike i organizatora uručila jedinstven Letopis akademiku Jerotiću sa ispisanim prigodnim rođendanskim željama.

Vladeta Jerotić je izrazio svoje oduševljenje divnim gestom pažnje i poštovanja i izjavio da je ovo prva rođendanska pažnja u njegovom devedesetom letu. Nakon toga je publici pokloni dvosatno predavanje koje je ispraćeno sa velikom pažnjom i kvalitetnim dijalogom sa publikom.

„Šta je ljubav - pitanje je za čijim se odgovorom traga od pamtiveka. Da li je ljubavi i u kom obliku bilo kroz istoriju čovečanstva? Velikani starogrčke literature Eshil, Sofokle i Evripid o njoj su pisali kao tragediji. Dakle, i u prethrišćansko vreme pojmljena je ljubav. Ali, od Hrista tek na pravi način.“

Ostali odgovori na temu večne zagonetke „Šta je ljubav?“ usledili su na tribini.