Aktivnosti bibliobusa u Kladovu

23.01.2013.

Mobilna biblioteka na području opštine Kladovo, počev od 2010. godine redovno obilazi naselja i sela, jer na istom nikada nisu postojali organizovani ogranci biblioteke, sem zapostavljenih školskih.

Zahvaljujući uspešnom interkulturnom dijalogu između Kladova i Departmana Vandeja u zapadnoj Francuskoj, započetog 2004. godine, Biblioteka Centra za kulturu Kladovo dobila je vrednu donaciju u vidu pokretne biblioteke.

U pitanju je adaptirano motorno prevozno sredstvo, kamion, koji je namenski, funkcionalno i moderno uređeno, površine oko 20 kvadratnih metara sa policama za knjige, na kojima mogu da se smeste do 4.000 knjiga.

Savremen i sve češće korišćen vid dostave knjiga, ima osnovna karakteristiku u vidu mobilnosti, odnosno mogućnosti da bogatim i aktuelnim fondom knjiga, opremom i stručnim osobljem, stanovništvu, međusobno udaljenih naselja, pruži bibliotečke usluge koje i kvalitetom i kvantitetom zadovoljavaju potrebe čitalačke publike. Na taj način promoviše se znanje, kultura, dostupnost informacijama, druženje, razvoj kulture čitanje i stvaranja čitalačkih navika kod korisnika bez obzira na udaljenost, socijalni položaj i imovinsku situaciju.

Bibliobus na području opštine Kladovo trenutno obilazi sedam  naselja: Mala Vrbica, Velika Vrbica, Rtkovo, Korbovo, Podvrška, Novi Sip i Tekija.

Posete su unapred utvrđene i mesečno redovne, sem u periodu školskih raspusta, jer je najveći deo korisnika osnovnoškolski.  Za skoro 300 korisnika, bibliotečke usluge su besplatne.

Tokom 2012. godine bibliobus je posetilo oko 1.300 korisnika, koji su koristili skoro 3.500 publikacija. Poslove bibliobusne službe organizuje jedan bibliotekar i jedan vozač.

Danas u svetu postoje hiljade pokretnih bibliotekara raznih vrsta i namena. Najrazvijenija mreža bibliobusa danas su u Velikoj Britaniji, Sad-u, Finskoj, Švedskoj, Holandiji, Norveškoj i Danskoj.

Na prostorima bivše SFRJ, znatno prednjači Slovenija i Hrvatska.

U Srbiji pokretne biblioteke aktivno rade u Prijepolju, Aleksincu i Kladovu, pri opstinskim bibliotekama.
Zajednički su ova tri bibliobusa predstavljena na Zajednici matičnih biblioteka Srbije, koja je održana juna meseca 2011. u Jagodini. 
Na međunarodnom nivou rad i praksa bibliobusa u Srbiji je predstavljena na Festivalu bibliobusa u Mariboru, septembra 2012.

Korisni linkovi:

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/hronika/bibliobusom_do_svakog_citaoca.73.html?news_id=187292

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/218801/Kladovo-Bibliobus-stigao-u-sela