Ambasador Francuske u Srbiji posetio Biblioteku u Kladovu

15.11.2013.

Njegova Ekselencija Fransoa – Gzavije Denio ambasador Francuske u Srbiji posetio je opštinu Kladovo i pri tom posetio Biblioteku „Centar za kulturu“ Kladovo.

Prilikom posete biblioteke u razgovoru sa direktorkom Žaklinom Nikolić, ambasador je izrazio želju da vidi i upozna se sa načinom funkcionisanja pokretne biblioteke – bibliobusa koji je dobijen na poklon od Teritorijalne biblioteke i Konsej Ženerala Departmana Vandeja u zapadnom delu Francuske. Konstatovana je činjenica da se saradnja sa Vandejom održava i da ima mogućnosti daljeg razvoja.

U galerijskom prostoru ove ustanove ambasador je dočekan od strane članova frankofonog udruženja iz Kladova, koje je glavna spona razvoja saradnje Kladova sa Francuskom i Vandejom.

Prof. francuskog jezika Dragana Stojkovska zamenica predsednika Alijanse u Kladovu prigodnim govorom pozdravila je ambasadora, njegovu suprugu i atešea za lingvistiku ambasade Fabrisa Petoa.

Ambasador Fransoa – Gzavije Denio je lično urućio DELF diplome članovima Alijanse i održao predavanje na temu potencijala Francuske, na šta su frankofonci iz Kladova uzvratili prigodnim umetničkim prikazom na francuskom jeziku.

Ambasador je imao prijem kod predsednika opštine Kladovo Radovana Arežine, obišao je vinariju „Duša“ u Kladovu, lokalitet ostataka Trajanovog mosta u Kostolu i Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu.

Poseta je bila organizovana 15. novembra 2013. godine.