Animiran bakropis umetnika Frane Dellalea - Prikaz Donjeg Podunavlja kroz vekove

19.01.2020.

Od Lepenskog Vira do gradnje hidroelektrane: Animiran bakropis koji prikazuje Donje Podunavlje kroz vekove

Prenosimo tekst sa internet portala Nacionalna geografija Srbija

 „Video animacijom (Trivali Serbia) oživljen je bakropis umetnika Frane Dellalea koji ukrašava turističku galeriju Hidroelektrane "Đerdap 1". Prikazano je Donje Podunavlje kroz vekove od Lepenskog Vira do gradnje monumentalne hidroelektrane nadomak Kladova.

Video animacija bakropisa:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=15mEUotTLk0&feature=emb_logo&fbclid=IwAR22Fm8VP7JbXELekz_7R0RhAmh6auYooSVLpchfLJwR0f1I5UTqpCjYNWA

Unutar hidroelektrane Đerdap nalazi se jedan od najlepših bakroreza u Srbiji koji prikazuje Donje Podunavlje kroz vekove. Značaj ovog bakropisa prepoznao je tim autora iz Beograda i odlučio da od njega napravi animirani film.

Tim autora iz Beograda animirao je umetničko delo beogradskog umetnika Frane Dellalea. Naime, davne 1972. godine Dellale je završio bakropis istorije Dunava. To je zapravo bio poklon građevinske firme "Energoprojekt" nakon završetka radova na objektu Hidro elektrane Đerdap.

Bakropis je ušuškan na IV spratu komandno upravne zgrade HE "Đerdap" i malo je poznat u javnosti.

Na, sada animiranom bakropisu, našlo se i detaljno iscrtano naselje Lepenski Vir, koje je čuveni arheolog Dragoslav Srejović otkrio 1968., samo dve godine pre stvaranja bakropisa.

ZAŠTO ANIMACIJA BAŠ OVOG BAKROPISA?

Dunav na svom dugom putu zapravo je najlepši u Đerdapskoj klisuri koja počinje kod Golubca gde reka preseca Karpatski masiv i završava kod Gvozdenih vrata Sipskim kanalom. Najveća i najlepša klisura u Evropi, gde je Dunav najuži, najširi i najdublji. Mesto gde je prisustvo civilizacije u kontinuitetu od 10.000 godina. Počev od naseobine Lepenskog Vira, koja je u vreme svog trajanja predstavljala kulturno središte Evrope. Ova civilizacija je nastala iz paleolita, postigla svoj zenit u mezolitu i u neolitu nestala. Glavne tekovine neolitske revolucije, pripitomljavanje životinja i kultivisanje biljaka vezuje se za kulturu Lepenskog Vira. Kelti izbijaju na Dunav u Bronzanom i gvozdenom dobu, u potrazi za rudnim bogatstvima. Doba Rimljana, početkom nove ere kada je duž Dunava formiran rimski limes. To je lanac utvrđenja, zatim ostaci puta usečenog u stenu, završenog za vreme imperatora Trajana, danas zabeleženo na Trajanovoj tabli.  Prvo premošćavanje Dunava izgradnjom Trajanovog mosta od Pontes utvrđenja sa srpske i Drobete sa rumunske strane. Sloveni, na temeljima rimskog Zanesa podižu Novigrad. Dolaskom Osmanlija Novigrad gubi slovenski karakter i postaje Fetislam sve do savremene istorije. Na mestu gde je pre 2.000 godina probijen Rimski kanal, pa je krajem 19 veka sagrađen Sipski kanal, u saradnji sa Rumunijom sagrađen monumentalni višenamenski objekat HE "Đerdap 1".

Kako se sve navedeno nalazi utisnuto na bakropisu, tim autora je prepoznao značaj ovog dela i odlučio da ga predstavi na novi, moderan način, blizak savremenom svetu.

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Srbije i biće javno dobro besplatno svima koji hoće da ga koriste u integralnoj verziji. Tim autora se nada da će uskoro uraditi i drugi deo ove originalne animacije.

 

Original teksta preuzet sa:

https://www.nationalgeographic.rs/vesti/14633-od-lepenskog-vira-do-gradnje-hidroelektrane-animiran-bakropis-koji-prikazuje-donje-podunavlje-kroz-vekove-video.html?fbclid=IwAR1dpm4fMWMNEsIpLyq0Cc-73-0Il00716HbtU2ehziz9R3lCxVvg3SnxlM

Dodatak:

„Beogradski umetnik Frano Delale je bio jedan od retkih u Jugoslaviji koji je mogao ispričati, ovim slikama od hiljadu reči, priču o veličanstvenom Dunavu na velikom muralu. Ovaj Dalmatinac, ginisovac iz Trogira koji je svojevremeno uradio najveću tapiseriju na svetu, u Iraku, izradio je ovaj bakropis koji je Energoprojekt poklonio hidroelektrani 1972. nakon uspešno završenih radova. Danas se mural nalazi na četvrtom spratu komandno-upravne zgrade megagrađevine hidroelektrane koja je bila najveći ljudskom rukom rađeni projekat u godini u kojoj je otvorena, 1974.

Skriveni Dunav prvi deo Tu gde Dunav preseca Karpate, reka je najuža i najdublja. Tu su, u prastaroj klisuri, nagomilani tragovi života još od Neolita. Bez prekida. Tu je bio centar sveta u praskozorje Evrope, dok su rastopljeni glečeri oticali u Crno more, zanavek. Tu je, od večnog leda, u kulturi Lepenskog vira, sačuvana civilizacija. Tu je, vekovima kasnije, rimski car Trajan izgradio veličanstveni kameni most, jer tu je Imperija uvek bila najtanja. A narodi su proticali, baš kao i drevna reka. Prolazili su karavani, stepski konjanici, i najveće rečne flote sveta. Tu se još uvek, gorda, nalaze Gvozdena vrata, kapije koje se otvaraju i zatvaraju, milom ili silom. Tuda Dunav teče. Večno i tiho. Taj nemi svedok vekova.“

„Trivalia Serbia“

Koristan link:

https://www.nationalgeographic.rs/reportaze/clanci/12834-atlantida-na-dunavu-kako-je-potonula-ada-kale.html

Foto bakropisa: Bojan Dragićević/ Trivalia Serbia

F R A N E   D E L A L L E
https://www.delalle.com/delalle/gallery2SC/intro.htm