Arheološki muzej Đerdapa i Biblioteka u Kladovu zajedno na manifestaciji Muzeji za 10

07.05.2021.

Arheološki muzej Đerdapa i Biblioteka u Kladovu formirani su 1996. godine.

Decenijska saradnja ove dve ustanove kulture, ogleda se u mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima. Između ostalog, obe ustanove učestvuju sa svojim programima, već šest godina na manifestaciji Muzeji za 10. Ove godine, po prvi put, nastupaju zajedno sa izložbenim programom „Vekovi Fetislama“ u susret obeležavanju pet vekova od podizanja tvrđave Fetislam (1524 – 2024).  

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je:

BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE

Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji i biblioteke mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-KOVID eri.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Vreme trajanja Manifestacije: 12 – 18. maj 2021. , a u Kladovu će trajati do 27. juna.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan,

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

Opširnije o tome na:

https://www.muzejisrbije.rs/2021/05/06/biblioteka-centar-za-kulturu-kladovo-2021/

Korisni linkovi:

Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu

http://www.narodnimuzej.rs/o-muzeju/izlozbeni-prostori/arheoloshki-muzej-erdapa-u-kladovu/

https://www.muzejisrbije.rs/2021/05/05/arheoloski-muzej-djerdapa-kladovo-2021/

Biblioteka u Kladovu

https://www.muzejisrbije.rs/2021/05/06/biblioteka-centar-za-kulturu-kladovo-2021/

Dnevni list Danas:
https://www.danas.rs/kultura/kladovo-na-manifestaciji-muzeji-za-10-zajedno-biblioteka-centar-za-kulturu-i-arheoloski-muzej-djerdapa/?fbclid=IwAR3GPIzt2DPAcaEAHYvAxdvWbMkTbMC0w5SUAxtSeDxPVi5N3Gi31PNUj0w