Bibliobus u poseti naseljima opštine Kladovo

05.04.2011.

 

Već prvih dana obilaska kladovskih sela, Bibliobus Centra za kulturu Kladovo,  postao je prava atrakcija za mališane i najstarije meštane. Osim prilike da jednostavno dođu do velikog broja knjiga raznovrsnih žanrova, dolazak pokretne biblioteke u najudaljenija naselja kladovske opštine,  meštani doživljavaju kao znak pažnje i događaj za pamćenje.
Učenici osnovnih škola,na području opštine Kladovo, sa velikim interesovanjem i radošću dočekali su pokretnu biblioteku. Ovakvi susreti su veoma korisni i pozitivni i pravi su događaj za decu, ali i za meštane – poručila je učiteljica Ruža Kalinović iz Vajuge koja uči i vaspitava 12 učenika uzrasta od I do III razreda.
Stariji  meštani sa zanimanjem su pratili neobičan događaj u selu uz neizbežna pitanja: Da li se nešto prodaje ili su to krenuli politički izbori? Bibliotekari Centra za kulturu, Anita Čelebić i Mitar Jokić, nakon objašnjenja, pokazali su im knjige i zadržali se u razgovoru sa njima. Na seoskoj klupi začas se našlo i posluženje sa slave, a dolazak bibliobusa se pretvorio u pravi doživljaj.
Srdačan doček ekipi Bibliobusa priredilo je i sedamdesetak đaka osnovne škole u Korbovu. Aleksandra Marković direktorka korbovske osnovne škole  pripremila je spiskove knjige koje đaci žele da im Bibliobus doveze  sledeći put.
U kladovskom Centru za kulturu kažu da su prijatno iznenađeni ovako velikim interesovanjem meštana kladovskih sela. Obilaskom i najudaljenijih naselja naše opstine, shvatili smo da je Bibliobus mnogo više od  ponude  knjige. Razgovor i pažnja, briga i posvećenost, meštanima ovih sela znači više od svega. Moji saradnici i ja učinićemo sve, da za ovo malo dece i starije  populacije što je ostalo po selima i ubuduće budemo lep dogadjaj. Centar za kulturu za sada istražuje potrebe potencijalnih korisnika i uskoro ćemo imati stalne maršute u posebno najavljene dane za svako mesto gde ima zainteresovanih  korisnika. Takođe, uskoro krećemo u obilazak sa poklon knjigama koje će obezbediti prijatelji kulture - preduzetnici opštine Kladovo,  najavljuje  Žaklina Nikolić, direktorka  Centra za kulturu Kladovo. Bibliobus je donacija partnera iz Departmana Vandeja iz Francuske, koji  je  2010. godine, dopremljen Centru za kulturu Kladovo.