Biblioteka iz Kladova uključena u projekat "Digitalni građanin"

08.01.2019.

Biblioteci „Centar za kulturu“ Kladovo odobreno je učešće u regionalnom projektu „Digitalni građanin“.

U projektu učestvuju 170 biblioteka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije i ovo je prilika da biblioteke dobiju edukativnu IT opremu.

Novi regionalni projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Hrvatske, uz lokalno partnerstvo Fonda B92 i njegovog programa „Bitka za znanje“, u narednom periodu, opremiće 20 biblioteka iz Srbije naprednom tehnologijom koja će pomoći da se one transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Projekat Digitalni građanin podržan je od strane kompanije Google.

Lokalne zajednice bi uz ovaj projekat trebalo da se osnaže i dobiju još jedan način da se pripreme za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije u bibliotekama bi trebalo da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.

U okviru ove akcije 20 biblioteka u Srbiji dobiće edukativnu opremu koja podrazumeva:

20 micro:bit mikro računara spakovanih kao knjiga, koji će moći da se iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje javnih radionica u bibliotekama

uradi sam elektronskih setova kao dodatak micro:bit-ovima

3 besplatne edukativne radionice za bibliotekare

Na ovaj način Srbija je deo regionalnog projekta Digitalni građanin u okviru kojeg će, pored Srbije,  biti uključeno i 20 biblioteka iz Bosne i Hercegovine, 120 iz Hrvatske i 10 sa Kosova.

U drugoj fazi projekta bibliotekama će biti donirani 3D printeri i potrebna obuka za korišćenje i prenošenje znanja. Printeri bi trebalo da stoje na raspolaganju građanima u prostorijama biblioteke čime bi za 10 biblioteka iz Hrvatske, 5 iz Bosne i Hercegovine, 5 iz Srbije i 5 sa Kosova bilo omogućeno da postanu mesta istinske inspiracije i kapaciteta za inovacije.

Učešće u projektu dobile su biblioteke Srbije iz sledećih gradova:

Bačka Topola, Beograd, Bor, Čačak, Jagodina, Kladovo, Knjaževac, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Osečina, Požarevac, Prijepolje, Šabac, Užice, Vranje, Zrenjanin.

 

Korisni linkovi:

https://croatianmakers.hr/hr/project/digitalni-gradanin-novoukljucene-knjiznice-iz-hrvatske-srbije-bosne-i-hercegovine-te-kosova/?fbclid=IwAR38_cbF1-bmZi9Ma1v0QFJLGcg4E4eCSVJySiVEf1pEaphlwQgqLB0wrTE

http://bitkazaznanje.rs/

https://croatianmakers.hr/hr/naslovnica/