Biblioteka u Kladovu u programu "Moć muzeja Srbije"

06.05.2022.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po osmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo  osmi put učestvuje u ovoj manifestaciji i pridružuje se programima Arheološkog muzeja Đerdapa u Kladovu / Narodnog muzeja Beograd, sa namerom da približi svojim sugrađanima i novim korisnicima usluga svoje kapacitete i programske aktivnosti.


Tokom sedam dana besplatnih programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 60 gradova i mesta širom Srbije, više od 120 učesnika, na preko 180 lokacija priprema raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocija knjiga, koncerte i druge aktivnosti.Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 60 gradova i mesta širom Srbije, više od 120 učesnika, na preko 180 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: MOĆ MUZEJA

Kao jedinstvena mesta otkrića, muzeji i biblioteke nas uče o našoj prošlosti i otvaraju vidike za nove ideje - dva suštinska koraka u izgradnji bolje budućnosti.

Tokom manifestacije Muzeji za 10 istražite potencijal muzeja i biblioteka u pravcu donošenja pozitivnih promena u svojim zajednicama.

Pridružite nam se i otkrijte neverovatnu moć muzeja Srbije!

Vreme trajanja Manifestacije: 14 – 20. maj 2022.

Ove godine 18. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 14. maja.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN.

Lista učesnika manifestacije: 

https://muzejisrbije.rs/2022/04/28/lista-ucesnika-2022/

Program Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo;
Stalna izložbena postavka - Maketa potopljenog ostrva Ada Kale“ i poseban program Mario Jobst – izložba radova – retrospektiva
https://muzejisrbije.rs/2022/04/22/biblioteka-centar-za-kulturu-kladovo-2022/

Program Arheološkog muzeja Đerdapa u Kladovu:

https://muzejisrbije.rs/2022/04/15/arheoloski-muzej-djerdapa-u-kladovu-2022/