Čitanje poezije Jelene Marićević Balać iz Kladova

30.08.2022.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo ima veliku čast i zadovoljstvo predstaviti i prirediti promociju književnog stvaralaštva  Jelene Marićević Balać iz Kladova, koja živi i radi u Novom Sadu. Naša sugrađanka je docent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, književna kritičarka, teoretičarka i izuzetna pesnikinja.

Subota, 3. septembar 2022. godine u 19.30 časova – amfiteatar Biblioteke u Kladovu / u slučaju kiše – galerija Biblioteke.
Program se realizuje u sklopu obeležavanja 75 godina od osnivanja Biblioteke u Kladovu koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Naziv književne večeri: O POEZIJI BEZ DLAKE NA SRCU

Govore:

Autorka; Doc. dr Jelena Marićević Balać, docent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, književna kritičarka, teoretičarka, pesnikinja

Domaćin: Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo

 

Jelena Marićević Balać rođena  je 1988. godine u Kladovu. Osnovne studije srpske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu završila je 2011. godine. Masterirala je 2012. godine, odbranivši rad „Poezija Dositeja Obradovića“, a doktorirala 2016. godine na temi „Barok u beletrističkom opusu Milorada Pavića“. Radila je kao lektor srpskog jezika na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu (2013-2014). Zaposlena je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu od 2015. godine.

Dobitnik je nagrada: Borivoje Marinković (2014) i Dositejevo zlatno pero (2018).

U uredništvu je Letopisa Matice srpske.

Predsednik je Omladinskog odbora Matice srpske.

Objavila je dve stručne knjige Legitimacija za signalizam: pulsiranje signalizma (Beograd 2016) i Tragom bisernih minđuša srpske književnosti: renesansnost i baroknost srpske književnosti (Novi Sad 2018), kao i pesničku knjigu Bez dlake na srcu (Beograd 2020).