Čuvari tradicionalnog blaga

04.03.2015.

Културно друштво „Подвршка“ са седиштем у Бечу, оргнизује 07. марта 2015. године, програм који окупља мештане који су родом из Подвршке, насеља који се налази на подручју општине Кладово, али и њихове пријатеље. Мештани Подвршке су већ више деценија на привременом раду у Аустрији али и у околним државама, друже се, чувају успомене на своју родну груду и на оваквим програмима учвршћују своје везе.

Програм традиционално носи назив „Подвршћанско вече“ и сваке године окупљенима представља посебно осмишљен програм из завичаја.

Ове године програм носи назив „Чувари традиционалног блага“, који је уједно и назив пројекта који је одобрио и делом финансира Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Програм садржи следеће:

Отварање етно изложбе старих предмета из домаћинства и промоција публикације „Чувари традиционално благо“ у издању Библиотеке „Центар за културу“ Кладово.

Наступ фолклорног ансамбла и позоришне секције  Основне школе „Љубица Јовановић Радосављевић“ из Подвршке.

Обраћање представника Амбасаде Србије у Аустрији, српске заједнице клубова у Бечу и представника општине Кладово.

 

Издвајамо са њиховог интернет портала

http://www.podvrska.eu/

Културно друштво “Подвршка”, у Бечу,  је млада културно-спортска организација, која је почела са радом марта 2014. године. До сада је успешно реализовала пројекте; издавање монографије “Подвршка кроз историју”, “Дани Подвршке”, “Подвршћанско вече”, “Фудбалски и кошаркашки турнир” у Бечу. Друштво је веома активно и на хуманитарном плану, посебно после септембарских поплава у источној Србији и у самом селу Подвршка, сакупљањем добровољних прилога и пружање помоћи угроженим породицама.

Друштво у Бечу првенствено негује и развија културну традицију која је егзистирала на простору источне Србије и у самом селу Подвршка. Миграцијом људи у западну Европу, младим ентузијастима остало је да чувају традиционалне вредности. Пре свега, у првом плану је очување веза између људи који су у разним државама Европе и њиховим сусретом у главном граду Аустрије. На тај начин, рођена је и идеја да се напише пројекат “Чувари традиционалног блага”, који је успешно добио зелено светло на конкурсу Министарства спољних послова Републике Србије.  

Културно друштво “Подвршка” у Бечу, има за циљ да кроз пројекат “Чувари традиционалног блага” сакупи некадашње ствари из прошлости наших предака, и на тај начин развије свест о очувању и унапређењу нематеријалног културног наслеђа, кроз приказ предмета који су красили и користили домаћинства широм Србије, нарочито у источној Србији. Намера је да се објави штампана публикација “Чувари традиционалног блага” о начину рада и живота наших предака. Публикација ће бити објављена и на интернет адреси www.podvrska.eu.

Циљна група овог пројекта су особе, које су на привременом раду у иностранству, и млађа популација у отаџбини с намером да не забораве свој индетитет и своје порекло. Такође, на етно начин, пројекат доприноси одржање индетитета, на који треба да будемо поносни.