Dani evropske baština – Nasleđe za sve

21.10.2021.

Dani evropske baština – Nasleđe za sve

 

 

Manifestacija „Dani evropske baštine” u Kladovu deo je velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije, kojom se svakog septembra, po istim principima i sa istim simbolima, predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja.

Savet Evrope je preuzeo osnovnu ideju projekta „Otvoreni dani kulturnih spomenika”, održanog u Francuskoj 1984. godine, sa ciljem da spomenici kulture budu dostupni široj javnosti, proširivši je na zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta boljim razumevanjem sopstvenog prirodnog i kulturnog nasleđa i raznolikosti nasleđa drugih naroda. „Dani evropske baštine” se u Kladovu, skromno ali u kontinutetu, održavaju od 2004. godine.

 

Po odluci Ministarstva kulture i informisanja RS, koje koordinira programe u Republici Srbiji, tema Dana evropske baštine ove godine u Srbiji je ista kao i u Evropi: „Neritage: All Inclusive“ „(Kulturno) Nasleđe za sve“.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo je pripremila programe i sadržaje promocije raznovrsnog, materijalnog i nematerijalnog nasleđa koje nude posetiocima i korisnicima, radeći sa što raznovrsnijom publikom i da razmotre kako mogu da povećaju dostupnost za sve, veće učešće osoba sa invaliditetom i svih tradicionalno nedovoljno zastupljenih i marginalizovanih grupa u prezentaciji i interpretaciji kulturnog nasleđa.

 

Organizovano je:

-          Dokumentarna izložba “U kamenu svetlosti trag” autorke dr prof. Kristine Šarić i saradnika na izložbi Andrijana Fajksa i Hans-Jirgena Gavlika.

Izložba je realizovana u saradnji Austrijskog kulturnog foruma Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Koristan link: http://www.kulturakladovo.rs/vest-Izlozba-Austrijskog-kulturnog-foruma-_1230

-          Predavanje o zbirkama Arheološkog muzeja Đerdapa Kladovo na kojem je govorio Vujadin Vujadinović, kustos arheolog Arheološkog muzeja Đerdapa

-          Koristan link:

http://www.kulturakladovo.rs/vest-Predavanje-o-zbirkama-Arheoloskog-muzeja-Djerdapa-Kladovo_1231

-          U okviru projekta o nematerijalnom kulturnom nasleđu “Kazan kult Kladovo 2021” za učenike osnovnih škola i srednje škole (12 naselja i Kladovo) i udruženje “Nada” priređene su mobilne izložbe o potopljenom ostrvu Ada Kale i radionice “Šta je to nematerijalno kulturno nasleđe!?”

-          Konkurisalo se kod različitih institucija i odobreno je finansiranje kataloga za buduće izložbe na teme; Fetislam, Ada Kale, Ratni memorijali opštine Kladovo autorski projekat Žakline Nikolić.