Decembarski kljub ljubitelja čitanja

25.12.2023.

Decembarsko okupljanje Kluba ljubitelja čitanja zakazano je za utorak, 26. 12. 2023. godine od 18 časova u prostorijama Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo.

Ovog puta razgovaramo o delima Ulica Katalin i Daljine, mađarske autorke Magde Sabo (1917  -  2007).

Jedna je od najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih književnica. Objavila je preko pedeset književnih dela: zbirki pesama, romana, omladinskih romana, drama, priča. eseja i studija. Rođena je u debrecinu gde je stekla klasično obrazovanje a književnu karijeru je započela kao pesnikinja. Turbulentne 1949. godine, vest da je dobila prestižni Baumgartenovu nagradu zatekla je na radnom mestu službenice Ministarstva vera i obrazovanja, da bi još istog dana, zajedno s vešću da joj je nagrada oduzeta, bio uručen i otkaz. Kao neprijateljski (klasni) element, bila je osuđena na silencijum i nije smela ništa da objavljuje sve do 1958. godine kada se okreće pisanju proze.
Dela Magde Sabo prevedena su na više od 40 jezika, a a za svoj rad dobila je brojna važna nacionalna i međunarodna književna priznanja među kojima se izdvajaju nagrada Atila Jožef, Koštul, prestižna francuska književna nagrada Femina za strani roman. Sabova je doživela i druge velike počasti, postala je počasna građanka Debrecinai Budimpešte. Izabrana je za članicu Evropske akademije za nauku, ačak četiri njena romana uključujući i Daljin, našla su se među sto najvažnijih mađarskih romanasvih vremena. Nekoliko romana Magde Sabo pretočeno je u filmove.

Dobro nam došli!