Digitalna dostupnost kulturnih sadržaja Republike Srbije

30.03.2020.

 „Duh je silniji od tela: misao je jača od svačega. Ujedinimo srca naša!“ - Stojan Novaković

Iako su ustanove i organizacije u oblasti kulture zatvorile svoja vrata za posetioce vodeći računa o zdravlju građana Srbije i poštujući mere Vlade uvedene zbog pandemije virusa Kovid-19, kultura nije ostala nedostupna građanima.

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, brojnih ustanova kulture, civilnog sektora i umetnika, u prethodnih deset dana objavljeno je više od 100 različitih sadržaja u digitalnoj formi. Pozorišne predstave, dokumentarni i igrani filmovi, koncerti, dostupni su preko Jutjub kanala. Virtuelne ture muzeja, arheoloških lokaliteta, spomenika kulture, dostupne su na jedan klik. Knjige, časopisi i drugo štivo dostupno je na internet prezentacijama biblioteka, arhiva i izdavača. Uz to, deo sadržaja dostupan je na jezicima nacionalnih manjina i stranim jezicima.

I u vremenu teškom i punom neizvesnosti za ceo svet, sektor kulture pokazao je svoju vitalnost i prilagodljivost korišćenjem digitalne tehnologije koja se pokazala od  velikog značaja za rad u kriznim društvenim situacijama.

Ministarstvo kulture i informisanja zahvaljuje kulturnom i kreativnom sektoru na podršci i aktivnostima u jačanju i oplemenjivanju duha u ovim složenim vremenima i preporučuje da prelistate digitalne sadržaje ustanova kulture:

http://www.kultura.gov.rs/cyr/aktuelnosti/-ostanikodkuce-uz-kulturu-?fbclid=IwAR3OPUP9crcJnhI5ozUAqxpxMKnLcvZ1FruZrUqS_v0Xi8yeLAcG_yzBhdM