Dijalozi niz Dunav – Izložba zastava mađarskih i srpskih umetnika

05.07.2019.

Novosadska galerija Bel art već punih sedam godina priređuje Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi. Na ovoj manifestaciji učestvuju umetnici iz podunavskih zemalja. Zahvaljujući dunavskoj geografiji, od Crne šume (Švarcvald) do Crnog mora, ostvaren je uvid u tokove savremene umetnosti jedne specifične evropske regije koju čine neke od najrazvijenijih evropskih država „mitel Europe“ (Nemačka Austrija), preko zemalja koje su tokom protekle tri decenije doživele sistemsku tranziciju (Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska); država iz tzv. „balkanskog bureta baruta“ (Srbija, Hrvatska), te zemalja koje su još uvek obuhvaćene dubokom krizom (Moldavija, Ukrajina). Različiti stepeni razvoja ovih država obezbeđuje Dunavskim dijalozima izuzetno zanimljive umetničke rezultate, različite poglede i zaključke.

 

Ove godine Festival savremene umetnosti se odvija pod centralnom temom „Percepcija savremenosti“. Osim istoimene centralne izložbe održaće se i niz postavki „niz“ Dunav. Na izložbama i manifestacijama koje se postavljaju u gradovima i mestima niz Dunav (Apatin, Banoštor, Novi Sad, Sremski Karlovci, Novi Beograd, Viminacijum, Veliko Gradište, Kladovo) uspostavljaće se svojevrsni umetnički dijalozi srpskih umetnika sa umetnicima iz podunavskih zemalja.

 

Zahvaljujući saradnji galerije Bel art iz Novog Sada i Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo, u četvrtak 11. jula 2019, u Kladovu će, u glavnoj ulici „22. septembar“ biti postavljene zastave mađarskih i srpskih umetnika. Radi se o specifičnoj izložbenoj manifestaciji, jer, učesnici nastoje da svojim autorskim rešenjima istaknu zastave koje govore prevashodno o estetskim i etičkim napomenama. Svi ovi umetnici su svesni činjenice da je zastava simbolička tvorevina koja zahteva poštovanje. Jer, one su uvreženi simbol organizovanog društva, znak identiteta i raspoznavanja. Prema velikom »Rečniku simbola« zastava je znak zaštite koja je pružena ili se za nju moli. Zbog toga se steg ili barjak podiže iznad glave i tako upućuje poziv nebu. U hrišćanstvu barjak simboliše pobedu uskrslog i proslavljenog Hrista. Istovremeno, u brojnim kulturama, zastava nije samo amblem određene organizacije nego je veoma često znamenje koje simboliše suštinski karakter onoga koga zastava predstavlja, ko zastavu nosi i čuva.

 

Zastave mađarskih i srpskih umetnika koje će biti prikazane u Kladovu pružaju jedan mogući pogled na dešavanja u aktuelnoj umetnosti. Danas se često umetnost prezentuje kao spektakl, kao predstava, kao otvorena manifestacija. Na ovoj izložbi ćemo videti zastave kao likovno rešenje, zastave koje komuniciraju sa etničkim i folklornim korenima, zastave koje nose direktnu pisanu poruku, zastave čiji se izgled menja u zavisnosti od atmosferskih prilika, zastave koje se bave sudbinom čoveka u savremenom društvu. Zbog broja mađarskih  i srpskih umetnika ovaj dijalog je pretvoren u svojevrsni „razgovor“ u kojem, kako je to napisao Đerđ Kontra: „zastave predstavljaju umetničke tvorevine sa osobenim, ličnim stilom i načinom izražavanja. Njihova tema je slobodna, ona predočava način razmišljanja umetnika u znakovima, simbolima. Dosetljivim, svežim idejama, formama, često zaprepašćujućom upotrebom materijala - one stvaraju prizor definisane snage i time našu neposrednu okolinu, naš grad u kome živimo, čine lepšim, svežijim i punijim značenja...“  

 

Na izložbi zastava u Kladovu učestvuju mađarske umetnice Nora Fekete, Andrea Rutkai, Marta Makai, Ester Šoptei, Vila Stajner i Andrea Silađi koje je odabrala Marta Silađi. te umetnici iz Srbije Goran Despotovski, Bosiljka Zirojević, Danica Bićanić, Danica Jevđović koje je selektirao Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada.

Izložbu zastava u Kladovu će otvoriti Vesna Latinović direktorica Galerije Bel art i Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi u Novom Sadu i Žaklina Nikolić direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Otvaranje izložbe je 11. jul 2019. u 11 časova – Plato Doma omladine u Kladovu – Glavna ulica „22. septembar“ br.4.


Zapratite:

http://danubeartfest.org/srb/