Dobitnik NIN-ove nagrade Dragan Velikić gostuje u Kladovu

18.03.2016.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo svojoj književnoj publici predstavlja dobitnika NIN-ove nagrade za 2015. godinu, pisca Dragana Velikića.

Druženje je zakazano za utorak, 22. marta  2016. godine sa početkom u 19 sati u galeriji biblioteke. Povod je nagrađeni roman “Islednik” u izdanju izdavačke kuće “Laguna”

Roman „Islednik“ je po mišljenju mnogih kritičara Velikićev najbolji roman do sada. Ova knjiga sadrži ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osećaj za detalj, jezičku preciznost, briljantno izbrušen stil.
Vest o majčinoj smrti pisca zatiče u Budimpešti i postaje povod za otvaranje emotivne crne kutije, za rasplitanje višeslojnih priča i detektivsko pronicanje u svakodnevicu vremena koje više ne postoji. Roman o majci postaje autopoetička ispovest ali i povest o zemlji i ljudima kojih više nema

„Roman Dragana Velikića ’Islednik’ sugestivno je i slojevito ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati. Šta oblikuje čoveka? Na ključno pitanje celokupne modernističke književnosti, pitanje indentiteta, Velikić u romanu ’Islednik’ odgovara tematizacijom najrazličitijih mogućih vidova oblikovnih uticaja, počev od porodične priče, roditeljskih sudbina, preko porekla, istorije, društva, ideologije, umetnosti, geografskog prostora do enigme genetskog nasleđa koja se razrešava u svakoj pojedinačnoj egzistenciji“, navodi se u obrazloženju žirija.
Velikić se svrstao u malobrojne pisce koji su dva puta nagrađeni ovom najvažnijom književnom nagradom u našoj zemlji. Osim Ninovom nagradom, roman „Islednik“ nagrađen je i Vitalovom nagradom i nagradom „Kočićevo pero“ za 2015. godinu.
Dragan Velikić je osvojio Ninovu nagradu za „Ruski prozor“ 2007. godine.

Književnu turneju Dragana Velikića po istočnoj Srbiji inicirala je i organizovala Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, a prihvatili su izdavač D.Velikića  „Laguna“ i biblioteke u Požarevcu (21.03.), Negotinu (23.03.) i Boru (24.03.)

Korisni linkovi:

http://bgedtculture.blogspot.rs/2016/01/62-ninova-nagrada-za-knjizevnost-2016.html

http://www.laguna.rs/v4314_vest_knjizevna_turneja_dragana_velikica_u_martu_laguna.html

 http://www.laguna.rs/v4404_vest_dobitnik_ninove_nagrade_dragan_velikic_gostovao_u_kladovu_laguna.html

 https://www.youtube.com/watch?v=_MCO90Lh_LU