Dokumentarna izložba „Vukova putovanja“

05.12.2015.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, Muzej jezika i pisma u Tršiću i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, priređuju svečano otvaranje izložbe „Vukova putovanja“ posvećena srpskom prosvetitelju i reformatoru  jezika i pravopisa Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Ponedeljak, 7. decembar 2015. godine u 12,30 galerija Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Reč na otvaranju: MA Miroslav Terzić, autor izložbe, istoričar Muzeja jezika i pisma u Tršiću

Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo

Izložba "Vukova putovanja", govori o putovanjima Vuka Karadžića, od njegovog rodnog TršićaLoznice,Tronoše preko KarlovacaBeogradaKladova,pa do najznačajnijih evropskih мetropola BečaSanktPetersburgaBudimpešteVaršave i drugih zemalja i gradova. Izložba autora Miroslava Terzića, istoričara, bavi se najznačajnijim događajima u njegovom životu, sa posebnim osvrtom na njegov reformatorski i sakupljački rad. Istovremeno, izložba govori o različitim i uzajamnim kulturološkim uticajima, uticajima prosvećene evropske sredine na Vuka ali i tragu koji je Vuk svojim radom ostavio na evropskoj kulturnoj i naučnoj sceni. Izložbom je delimično obuhvaćen i Vukov privatni život, ali i njegovi najveći uspesi na profesionalnom planu, poznanstva sa ljudima koji su pripadali samom vrhu evropske intelektualne elite, kao i mnogobrojna priznanja koja je tokom svog života dobijao od različitih vladara i institucija. Izložba još jednom ističe važnost kretanja, putovanja, kulturoloških povezivanja i stavlja u prvi plan duh modernosti koji je Vuk Stefanović Karadžić uneo u srpsku kulturu još u 19. veku.

 

Izložba „Vukova putovanja“ je otvorena do 10. januara 2016. godine i dostupna za razgledanje svakog radnog dana od 07h do 20h.

 

Ovo je drugi program u razmeni saradnje kulturnih poslenika iz Tršića i Kladova. Prvi program je bila izložba koja je realizovana (11. marta 2014.) povodom 200 godina od štampanja Vukovih dela „Pismenice serbskog jezika i Male prostonarodne slavenoserbske pjesnarice i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića, pa je tim povodom priređna izložba „Srpsko pismo i jezik kroz istoriju“:

 Opširnije o tome na:

http://www.kulturakladovo.rs/vest-Izlozba-%E2%80%9ESrpsko-pismo-i-jezik-kroz-istoriju%E2%80%9C_276

Korisni linkovi:

http://muzejjezikaipisma.rs/

http://www.ckvkaradzic.org.rs/stari/lat/novosti.html