Donji Milanovac, Majdanpek i Kladovo na zajedničkom književnom predstavljanju u Narodnoj biblioteci Srbije

28.11.2019.

Na poziv Narodne biblioteke Srbije, u ponedeljak 2. decembra 2019. godine sa početkom u 18 časova u Centru slovenskih kultura Narodne biblioteke Srbije (Skerlićeba br.1) održaće se promocija knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa“ autorskog tima  Jelena Bujdić Krečković (Donji Milanovac) i Aleksandar Repedžić (Majdanpek).

Moderatori promocije su Beba Stanković iz Narodne biblioteke Srbije i Žaklina Nikolić direktor biblioteke u Kladovu.

O knjizi koja je do sada promovisana samo u Majdanpeku i Kladovu:

„Čini se da nema predela i naselja u Srbiji u kojima se, kako se to slikovito kaže, s kolena na koleno, ne prenose predanja iz bliže i dalje prošlosti“. Uvodeći čitaoca u štivo, upravo ovom rečenicom autori  knjige „Legende, mitovi i narodni običaji Đerdapa“ Jelena Bujdić Krečković i Aleksandar Repedžić, počeli su svoje pisano kazivanje sažeto u publikaciji, koja je predstavljena Majdanpečanima. Namera im je bila da bogato foklorno nasleđe iz forme usmenog kazivanja, pretoče u pisanu reč. Tako će generacijama koje dolaze korice ove knjige sačuvati  legende i mitove o Gvozdenim vratima Atlantide, Girdapu, Šumskoj majci, Zmaju, Rusalkama, Suđenicama, Vili Ravijojli, Baba kaju, legendu o Zlatnom jezeru.

Ova knjiga, delom je produkt terenskog rada poslenika majdanpečke zavičajne ustanove i predstavlja svojevrsni književni vodič kroz čudesni svet Đerdapa.

 „Pred čitaocem je knjiga umešno napisana ali, po prirodi stvari, nedopisana. Upravo bi ove priče mogle da budu podstrek nekim budućim istraživačima đerdapskog kraja da ih do kraja istraže i da vekovitom nizu interpretacija dodaju neku novu i autentičnu. Ova knjiga je doprinos tome cilju i verujem da će stoga i svoju misiju ostvariti.“

Aleksandar Repedžić (1984)

 

Etnolog – antropolog. Diplomirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao vršilac dužnosti direktora  Muzeja u Majdanpeku ostvario više saradnja kako sa domaćim tako i inostranim naučnim institucijama i muzejima. Stalni saradnik Balkanološkog instituta na Srpskoj akademiji nauka i umetnosti od 2004 godine. Član nacinalnog koordinacionog komiteta Srbije za organizaciju međunarodnog dana svetlosti.  Autor više samostalnih izložbi i predevanja o narodnoj tradiciji istočne Srbije, izložba  „ Neka ga pronađu po svetlosti sveće“ bila je predstavljena na osamdeset trećem Vukovom saboru u Tršiću, koautor publikacije „Mitovi, legende i narodni običaji Đerdapa“(idavač: Muzej u Majdanpeku), autor publikacije „Muma Paduri“ (izdavač: Centar za kulturu Veljko Dugošević u Kučevu), autor putopisnog rada „Mafahabl  - selo sreće“ (Folkloristika), saradnik na više dokumentarnih filmova.

Jelena Bujdić Krečković

Novinar, odgovorni urednik u nekadašnjoj Radio televiziji Majdanpek, dopisnik dnevnog lista Danas, časopisa Biznis i finansije, specijalizovanih turističkih revija u Srbiji. Osim brojnih propagandnih, pre svega turističkih materijala, autor turističkog vodiča Nacionalnog parka Đerdap Čudesna prirodna i kulturna baština, autor Ukusa Đerdapa nagrađenog 2012. godine Turističkim cvetom, najvišim priznanjem Turističke organizacije Srbije, zajedno sa Aleksandrom Repedžićem autor Legendi, mitova i narodnih običaja Đerdap