Druženje sa piscima - Igor Kolarov i Branko Stevanović

30.05.2012.

Afirmisani književnici i pesnici, Igor Kolarov i Branko Stevanović, predstavljaju svoje književno stvaralaštvu u biblioteci Centra za kulturu Kladovo u petak 01. juna 2012. godine.

Igor Kolarov (1973) je autor 12 knjiga. Najpoznatija je “Agi i Ema”, roman za koji je dobio nagradu “Politikinog zabavnika” 2002. i 2012. godine, po kome je Milutin Petrović snimio istoimeni film, prvi film za djecu u Srbiji poslije 25 godina pauze. Za roman “Dvanaesto more” dobio je nagradu “Dositejevo pero”, za “Priče o skoro svemu” nagradu “Neven” i nagradu bijeljinskog sajma knjiga, a za zbirku priča Rusvaj, nagradu “Dečja knjiga godine” na posljednjem sajmu knjiga u Beogradu. Igor Kolarov je priređivač nekoliko antologija i zbirki – knjiga lektire za niže razrede osnovne škole, antologije “Najkraće srpske priče za decu” (nagrada “Dositejevo Pero”) i drugih. 18. maja 2012. U Narodnom pozorištu u Tuzli, uručena mu je književna nagrada „Mali princ“  za knjigu „Kuća hiljadu maski“. Prepoznatljiv je po specifičnom izrazu, slikovito rečeno, po SMS pripovjedačkoj formi.
Igor Kolarov, autor je, između ostalih, i knjiga „Hionijine priče”, „Milica u vrtu”, „Burence”, „Fiona i druge misterije”, „Džepne priče”, „Rusvaj”.

Branko Stevanović  (1966) rođen u Bačkoj Topli, živi u Beogradu.

Pesnik za decu, piše za decu i odrasle.  Nekadašnji urednik Izdavačke kuće „Beogradska knjiga“. Stalni saradnik i član redakcije Nacionalne geografije „Junior“, stalni saradnik  „Dečjih novosti“, urednik nekih beogradskih listova za predškolce i za osnovce. Poezijom i prozom je zastupljen i u antologijama i u udžbenicima za osnovnu školu.

Dobitnik je nagrade "Srebrno Gašino pero" za najbolju knjigu za decu, Festivala humora za decu u Lazarevcu, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.
Nagrada mu je pripala za knjigu pesama "Avanture Kraljevića Marka", koju je objavio Izdavački studio "Čekić" iz Beograda, a ilustracijama opremio Kosta Milovanović.
Stevanović je do sada objavio 10 knjiga, od kojih je šest namenjeno deci.
Godine 2007. dobio je nagradu "Dečja knjiga godine" Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najbolju dečju knjigu na sajmu, a 2011. godine nagradu "Zmajev pesnički štap" Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre.