Dva veka od rođenja književnih velikana Šarla Bodlera i Gistava Flobera

15.12.2021.

Decembar je u znaku francuske književnosti XIX veka.
Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo izložbom knjiga iz fonda obeležava 2 veka od rođenja književnih velikana Šarla Bodlera i Gistava Flobera.

 „Opijajate se bez prestanka! Vinom, poezijom ili vrlinom, po vašoj želji!“

Šarl Bodler

 „Odbio sam ljudska pijanstva koja su se nudila. Okomljen na samog sebe, obema rukama sam čupao čoveka iz korena... Od tog drveta sa zelenim granama hteo sam da napravim potpuno nov stub, da na njega postavim sasvim gore, kao na neki oltar, ne znam kakav nebeski plamen.“

Gistav Flober „Novembar“

 

            Šarl Bodler (1821-1867) je jedan je od najuticajnijih i najboljih francuskih pesnika XIX veka, a pored toga pisao je eseje, književni kritike i bavio se prevođenjem. Rođen je 9. aprila 1821. godine u Parizu, a preminuo 31. avgusta 1867. godine u četrdeset i šestoj godini života. Bodlerova poezija je postala temelj poetike simbolizma, najprodornijeg i najsnažnijeg književnog pravca evropske moderne. Bez obzira što u svoje vreme nije bio shvaćen i prihvaćen, pesništvo Bodelra je najbolje rečima dočarao Andre Žid: „Mode prolaze, kritičari isto, Bodler ostaje“.

            Njegovo najpoznatije  delo je zbirka pesama „Cveća zla”, objavljeno 1857. godine. Šest pesama iz te zbirke je odmah zabranjeno sudskom odredbom zbog sramotnog sadržaja koji uključuje seks, smrt, vampire i homoseksualnost. Zbog šokantnih i eksplicitnih motiva, Bodler stiče naziv „Prokleti pesnik“. Iako je u početku ova zbirka zaokupljala pažnju pre svega zbog skandaloznih tema, njen značaj i sposobnosti da uzburka duboka osećanja intimnosti, očaja, gubitka i nostalgije su uvideli i poznati književnici poput Gustava Flobera i Viktora Igoa, kao i potonji poput Remboa i Malarmea.

            U fondu blioteke, pored čuvene Bodlerove zbirke „Cveća zla“  dostupni su sledeći naslovi:

- „Svetionici; Intimni dnevnici“

- „Slikarski saloni“

- „Misli“

- „Slikar modernog života“,

- „Romantična umetnost; Ogledi o književnosti“

- kao i publikacija „Bodeler“, autora Paskala Pie

 

Korisni linkovi:

https://www.istorijskizabavnik.rs/blog/sarl-bodler

https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/knjige-stripovi/3259708-sarl-bodler-biografija

https://opusteno.rs/biografije-poznatih-f151/biografija-pesnik-sarl-bodler-t23885.html

 

 

Gistav Flober (1821-1880) je pripadao epohi realizma i jedan je od najznačajnijih pisaca XIX veka. Rođen je 12. decembra 1821. godine u Ruanu, u Francuskoj, a preminuo 8. maja 1880. godine u Kruasetu, nadomak Ruana.  

Iako su veliki ruski pisci poput Dostojevskog i Tolstoja bili mnogo popularniji kod čitalačke publike, Flober je ostao nenadmašiv uzor mnogim potonjim piscima, poput Emila Zole i Marija Vargasa Ljose.

Njegova najpoznatija dela su: „Gospođa Bovari“, „Sentimentalno vaspitanje“, „Salambo“, „Buvar i Pekiše“ „Iskušenje Svetog Antonija“, „Novembar“ – i sva su, uključujući i njegova „Pisma“  dostupna u fondu naše biblioteke.

Prvo Floberovo remek delo, ujedno i najkontroverznije „Gospođa Bovari“ iz 1857. godine, predstavlja teskobnu pripovest o egzistencijalnoj dosadi junakinje Eme Bovari. Ovo delo je  izazvalo je skandal, kao i sudski proces zbog uvrede javnog i verskog morala, kao i dobrih običaja (u isto vreme kada je  Šarl Bodler optužen zbog svoje zbirke „Cveće zla“).

Floberov Roman „Sentimentalno vaspitanje“ kritika je tek nedavno proglasila  za najveći francuski roman XIX veka –  mada su veliki pisci  kao što su Kafka, Prust, Džojs i Hamsun još ranije ukazivali na njegovu neizmernu vrednost.

Korisni linkovi:

https://kulturkokoska.rs/gistav-flober-dosada-ironija-i-gospodja-bovari/

https://www.laguna.rs/a2175_autor_gistav_flober_laguna.html

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/2523/nauka/3017560/flober-pisac-za-pisce.html