Edukativne radionice Narodne banke Srbije u nedelji štednje u Kladovu

22.10.2018.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u saradnji sa Narodnom bankom Srbije, nastavlja dugogodišnju uspešnju saradnju u edukativnim aktivnostima sa ciljem finansijskog obrazovanja mladih.

U period od 29. do 31. oktobra 2018. godine a povodom obeležavanja “Nedelja štednje”, koja počinje 31. oktobra i traje u prvoj nedelji novembra, za učenike osnovnih i srednje škole opštine Kladovo, organizovaće se radionice prilagođene njihovom uzrastu, i to: 

Radionica „Znameniti Srbi“ (za osnovce od 1. do 4. razreda) – Cilj radionice je da se deca, kroz zanimljivu igru sklapanja puzli u liku znamenitih ličnosti na našim opticajnim novčanicama, a ima ih devet, upoznaju sa svim zaštitnim elementima koji čine jednu novčanicu i ostalim karakteristikama. Nakon toga, svaka grupa treba da pročita biografiju znamenite ličnosti.

Radionica „Moj budžet i ja“ (za srednjoškolce- Cilj radionice je da se razvija finansijska kultura kod mladih i da se ukaže na činjenicu da novac ne postoji samo da bi se trošio, već da može da se štedi, ulaže i donira. Učesnici radionice se upoznaju sa osnovnim finansijskim pojmovima i pomoću igre sa kovertama kreiraju porodični budžet za period od mesec dana, simulirajući deset različitih porodičnih situacija. Savladavajući pojmove trošenja, zaduživanja i štednje, uče kako da razumno upravljaju svojim novcem i planiraju budžet.

Radionica „Dinar naš novac“- (za osnovce od 4 do 8. razreda) - Cilj radionice je da deca saznaju nešto više od onoga što uče u školama u okviru redovnog školskog programa. Učesnici radionice će se upoznati sa istorijatom novca uopšte, istorijatom dinara, zaštitnim karakteristikama dinarskih opticajnih novčanica, kroz primerke kovanica i novčanica, kao i radom Narodne banke Srbije.

Radionice stručno vode:  

Snežana Cvjetić i Marija Vojinović, viši stručni saradnci Odseka za izložbe i edukaciju Centra za posetioce Narodne banke Srbije

U evropskog godini kulturne baštine (2018) podsećamo da je Narodna banka Srbije kao nacionalna i evropska institucija i aktivan partner u edukaciji najšire javnosti, omogućava da se javnost upozna sa specifičnim aspektom naše kulturne baštine koji čine kako novac i poruke koje on emituje putem svojih  likovnih rešenja, tako i samo zdanje Banke, jedno od najlepših arhitektonskih ostvarenja u Beogradu u XIX veku.

Korisni linkovi:

Narodna banka Srbije

http://www.centarzaposetioce.nbs.rs/izlozbe/cirilica/index.html

Nedelja štednje

https://www.vesti.rs/Nedelja-%C5%A1tednje/