Edukativni program za mlade „Ovo je nastrašniji / najlepši dan u mom životu“

12.10.2012.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u utorak 16. oktobra 2012. godine organizuje edukativni program za mlade „Ovo je nastrašniji / najlepši dan u mom životu“, sa početkom u 09,00 sati i u trajanju do 14,00 sati.

Preventivni litetarno – psihološko - dramski program namenjen mladima baziran je na romanu „Ovo je nastrašniji dan u mom životu“ Jasminke Petrović u izdanju Kreativnog centra Beograd (2006.)

Program podstiče i osnažuje mlade da otvore i kreativno protresu različita pitanja, dileme i teme iz svog svakodnevnog života. Oslanjajući se na identifikaciju sa glavnim junakom romana, inače, generacijskim vršnjakom učesnika radionice, mladi lakše izražavaju svoje strahove, brige, nade, ljutnju, teškoće i radosti. Svoja iskustva razmenjuju sa ostalima u grupi, preispituju ih i stvaralački oblikuju. Na tromeđi literature, psihologije i drame, svaki učesnik programa pronalazi ličnu poruku o kvalitetnom odnosu prema sebi i drugima u izazovnom i uzbudljivom procesu odrastanja.

U opuštenoj atmosferi, na jednostavan, slobodan, duhovit i rasterećujući način, tokom vođenih radionica, mladi otkrivaju kako mogu najbezbednije i najzabavnije prevaliti put od najstrašnijeg do najlepšeg dana u životu.

Moto programa: Usmeravanje mladih KA dobrom, sadržajnom, konstruktivnom, vrednom … kao način borbe PROTIV lošeg, praznog destruktivnog, nasilnog …

Učesnici programa: 45  učenika V, VI i VII razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Kladova

Trajanje programa: u jednom danu 5 sati zajedničkog rada i druženja u tri odvojene radionice, kroz koju kružno prolazi svaki učesnik.

Autorke programa i voditeljke radionica:

Jasminka Petrović, pisac za decu (Škola, Bez dlake na jeziku, Seks za početnike, Bonton, 35 kalorija bez šećera, mame, Od čitanja se raste …).

Irena Lobodok Štulić, školski psiholog iz Tima Psihokod, autorka/voditeljka programa za mlade i akreditovanih seminara za nastavnike (Umeće odrastanja i Umeće komunikacije).

Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, prvakinja drame narodnog pozorišta u Beogradu, dobitnica značajnih glumačkih priznanja.