Ferijalni klub Tekija

07.12.2012.

Naselje Tekija se nalazi na području opštine Kladovo i nakon potapanja starog naselja, izgradnjom Hidroelektrane „Đerdap 1“, izgrađeno je novo naselje na malom ravničarskom delu, na desnoj obali Dunava, na mestu gde je u antičko vreme bilo naselje i kastel Transdierna.

Danas je Tekija poznata po takmičenju u lovu somova na bućku  „Zlatna bućka Đerdapa“. Svake godine ova manifestacija okuplja veliki broj alasa i zaljubljenika u ribolov i prirodu.

Prema popisu iz 2002. u naselju je bilo 967 stanovnika. Rezultati popisa iz 2011. još nisu zvanični, ali je procena da je broj meštana manji.

U tako maloj, urbanoj i idealnoj sredini za razvoj ruralnog, ribolovnog, planinarskog, jedriličarskog, nautičkog, lovnog, biciklističkog, omladinskog, sportsko-rekreativnog turizma, snaga i mladost ovog mesta masovno se okupila oko „Ferijalnog kluba Tekija“ koji je zvanično osnovan oktobra 2011. godine.

U skladu sa sloganima krovne organizacije Ferijalnog saveza Srbije "Putovanje uči" i "Upoznaj domovinu da bi je više voleo", cilj osnivanja udruženja je upravo razvoj omladinskog turizma, za koji opština Kladovo, i samo naselje Tekija imaju neverovatan potencijal. 

Zahvaljujući angažovanju i entuzijazmu mladih ljudi iz Tekije, od Mesne zajednice Tekije dobijene su prostorije nekadašnjeg Doma omladine na korišćenje. Prostorije su bile zapuštene, narušene i neosposobljene za bilo kakvu upotrebu. To je bio razlog više da se mladi lično angažuju, složno zavrnu rukave i organizuju  zajedničke akcije na uređenju zapuštenih prostorija. Ove jeseni urađeno je mnoštvo građevinskih, molerskih, vodoinstalaterskih i ostalih radova i prostor je postao funkcionalan, pristojan, upotrebljiv i prijatan.

Mladost Tekije, pored svog angažovanja, ističu zahvalnost za pomoć i prepoznavanje želje da sami nešto pozitivno promene, prvenstveno meštanima Tekije, ali i Opštinskoj upravi Kladovo, porodičnoj kompaniji Živojina Bolbotinović iz Tekije i Centru za kulturu Kladovo.

Okupljanje i zabavljanje mladih ferijalaca iz Tekije, u renoviranim prostorijama je već počelo. U zimskom periodu, svakog petka i subote organizuju se razne akcije i donatorske žurke. Praveći planove za nova putovanja uz povlastice Ferijalnog saveza Srbije, ovi mladi entuzijasti već planiraju kako će obeležiti jubilarnu  „Zlatnu bućku Đerdapa“ koja će avgusta 2013. godine doživeti svoje trideseto okupljanje.

Ferijalni klub Tekija, predvođeni inicijatorom okupljanja, profesorom Nenadom Lukićem, obećava još mnogo akcija i animacija u želji da mladi imaju kvalitetno mesto za okupljanje, koje će im dati podsticaj za razvoj lokalnih resursa a to je uređenje naselja, vraćanje nekadašnjeng punog sjaja bisera na Dunavu i razvoj turizma.

 Kontakt sa Ferijalni klubom Tekija:

http://www.facebook.com/ferijalniklub.tekija?fref=ts