Francuski filmski karavan - Ciklus - Dokumentarci

14.09.2016.

Biblioteka «Centar za kulturu» Kladovo u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, u periodu od 19. do 22. septembra 2016. godine, prikazuje novi ciklus filmova pod nazivom: «Dokumentarni filmovi».

Saradnja u Kladovu se ostvaruje i sa frankofonim udruženjem Alijansa – Francuska – Srbija – Kladovo.

Projekcije su besplatne, prikazuju se u galeriji Doma kulture i počinju u 19:00 sati;

Ponedeljak, 19. septembar 2016. u 19:00 sati

Barselona ili smrt 

Režija: Idrisa Giro

Iz Senegala ka Evropi kreću nesigurne piroge, simboli jedne borbe i jednog naroda:  ribari koje je mondijalizacija lišila  hleba   primorani su  da krenu  pogubnim putem  ka Španiji ilegalno prevozeći ljude koji  će sve da rizikuju da bi dospeli do Evrope odakle će moći da izdržavaju svoje porodice.

Utorak, 20. septembar 2016. u 19:00 sati

U ruševinama 

Režija: Olivije Mejs

Hutong naselja čine stari deo Pekinga: kuće na kraju dvorišta u uskim ulicama čuvaju stare zanate i sećanje grada. Priprema za Olimpijske igre za njih je pogubna. Poslednja hutong naselja na jugu Zabranjenog grada iščezavaju pod naletima bagera, nasilno iseljavanje, uzaludni protesti i sumnjiva obrazloženja. Tužan prizor, bes i pobuna naseljenika.  

Sreda, 21. septembar 2016. u 19:00 sati

S jednog zida na drugi – Berlin-Seuta

Režija: Patrik Žan

Uz ovaj putopisni film prelazimo Evropu od starog Berlinskog zida do novog zatvaranja Seute. Bar četiri granice ali jedna slika: multinacionalno, multikulturalno društvo, bogato raznovrsnostima uprkos tradiciji neprihvatanja. Hronika putovanja u susret ljudima i ženama koji čine to novo društvo i grade ga energično i punim srcem.

Četvrtak, 22. septembar 2016. u 19:00 sati

Majka 

Režija: Antoan Katen i Pavel Kostomarov

Zove se  Ljuba. Na ruskom to znači  „ljubav“. U neprijateljskom okruženju, izložena grubostima, uz stalna odricanja ova „majka hrabrost“ uništava svoje zdravlje živeći u kolhozu u okolini Novgrada sa svoje devetoro dece. Daleko od  nasilnog muža, brine o  najstarijem sinu koji je u zatvoru, iz porodilišta u školu, iz bolnice na njivu... dokle će stići tako? Zadivljujući portret heroine iz ruskog romana  u borbi protiv nedaća.