Francuski filmski karavan - Ciklus - Klasici

28.03.2014.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo će od 01. do 04. aprila 2014., ugostiti Francuski filmski karavan. Tokom četiri dana biće prikazana četiri francuska filma sa prevodom na srpski. Filmovi se prikazuju u saradnji sa Francuskim institutom. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Projekcije su organizovane u prostorijama Alijanse „Francuska – Srbija“ koje se nalaze u prizemlju Doma omladine. Početak projekcija je u 19,00h.

Sponzor  filmskog karavana – kompanija „Imlek“

 

Francuski filmski karavan

Ciklus : Klasici

 

PROGRAM

 

Utorak, 01. april 2014., u 19 sati

 

Film : Pepe le Moko (Francuska, 1937, 93`)

Režija : Žilijen Divivije

Igraju : Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio

 

Pepe le Moko u francuskoj predratnoj kinematografiji predstavlja model za opis romantične strane ljudi sa margine i za slikanje mitologije neuspeha. To je narodska poezija u svom punom sjaju : loši momci, lake devojke, alkohol, opasne situacije i sentimentalnost.

 

Sreda, 02. april 2014. u 19 sati

 

Film : Crveni krug (Francuska, Italija, 1970, 150`)

Režija : Žan-Pjer Melvil

Igraju : Alen Delon, Andre Burvil, Đan Marija Volonte

 

Crveni krug, nesumnjivo jedan od najboljih filmova francuskog film noara, prikazuje sudbine nekoliko likova koje pokreću različiti motivi, uz zajedničku nit – usamljenost.

 

Četrvrtak,  03. april 2014. u 19 sati

 

Film : Hirošimo ljubavi moja (Francuska, Japan, 1959, 92`)

Režija : Alen Rene

Igraju : Emanuel Riva, Eiži Okada, Bernar Freson

 

Prvi dugometražni film Alena Renea, sa Trifoovim ``Četiristo udaraca`` i Godarovim ``Do poslednjeg daha``, čini kultnu trilogiju francuskog Novog talasa. Reč je o drami koja opisuje ljubav između Francuskinje koja snima filmu Hirošimi i japanskog arhitekte. Oni će imati dva dana za ljubav, tokom kojih se ne zna da li će se ona nakon toga vratiti u Pariz na snimanje novog filma, i vratiti se svom mužu i deci, ili će ostati u Japanu sa svojom japanskom ljubavi.

 

Petak, 04. april 2014. u 19 sati

 

Film : Žil i Džim (Francuska, 1962, 105`)

Režija : Fransoa Trifo

Igraju : Žan Moro, Oskar Verner, Anri Ser

 

Glavni junaci filma Žil i Džim, prema mnogima najboljeg Trifoovog filma, Nemac Žil i Francuz Džim zaljubljuju se u Ketrin i trojac postaje nerazdvojno društvo odlučno u nameri da živi život punim plućima uprkos svetskom ratu koji besni oko njih. Kada Žil izjavi svoju ljubav prema Ketrin, Džim odluči da se povuče uprkos svojim vlastitim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, međutim Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima...