Francuski filmski karavan - Ciklus iz ženskog ugla

30.06.2014.

Francuski institut iz Beograda u saradnji sa Bibliotekom „Centar za kulturu“ Kladovo, u okviru Francuskog filmskog karavana, programa koji se realizuje pod pokroviteljstvom kompanije "Imlek", predstaviće od 1. do 4. jula u clubu Doma omladine u Kladovu. Reč je o filmovima novije produkcije, koje potpisuju reditelji: Rebeka Zlotovski (“Draga Pridans”), Loren Levi ("Sin druge”), Alis Vinokur (“Augustina”) i Ana Novion ("Sastanak u Kiruni").

Početak projekcija je u 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

REPERTOAR

 

Utorak, 1. jul 2014. godine / 19 sat

Film: Draga Pridans (Belle Epine, Francuska, 2010, 80’, Režja: Rebeka Zlotovski)

Debitantsko ostvarenje koje pleni svojom snagom i originalnošću. Film o buntovništvu, adolescenciji, usamljenosti, marginalnim grupama i želji da se uklopite. Prva velika uloga fenomenalne Lee Sejdu, film je svoju premijeru imao na programu « Nedelja kritike » u Kanu. 

« …ceo film je struktruiran na momentima neobične lepote, snage, senzualnosti, istinitosti… » Le Monde 

 

Sreda, 2. jul 2014. godine / 19 sat

Film: Sin druge (Le fils de l’autre, Francuska, 2012, 105`, Režija: Loren Levi)

Pre nego što će otići da odsluži vojni rok u Izraelu, Žozef otkriva da nije biološki sin svojih roditelja i da je nakon rođenja u bolnici zamenjen sa Jasinom, koji je odrastao u jednoj palestinskoj porodici.

« …osetljiva tema obrađena sa delikatnošću i iskrenošću daje filmu gotovo antropološku važnost o životu između Tel Aviva i Gaze… » Le Figaro

 

Četvrtak, 3. jul 2014.godine / 19 sati

Film: Augustina (Augustine, Francuska, 2012, 102’, Režija: Alis Vinokur)

Pariz, zima 1885. U jednoj bolnici, profesor Šarko proučava misterioznu pacijentkinju: histerija. Augustina, 19 godina, postaje njegovo omiljeno zamorče, zvezda njegovih demonstracija hipnoze. Od predmeta proučavanja, ona polako postaje predmet njegove želje.

« …izvanredna crno bela fotografija, žestoka tema iskazana svedenim lirizmom…misteriozno i originalno. » Positif

 

Petak, 4. jul 2014. godine / 19 sati

Film: Sastanak u Kiruni (Rendez-vous à Kiruna, Francuska, Švedska, 2013, 97’, Režija: Ana Novion)

Renomirani arhitekta Ernest živi za svoj posao. Jednog dana, dobija poziv od švedske policije nakon kojeg odlučuje da ode na dugo putovanje do Kirune u Laponiji. Tamo treba da potvrdi identitet leša osobe koju nikada nije upoznao, svog sina….

« Neobičan road movie sa elemtima trilera koji nas postepeno uvodi u misterozan, zavodljiv i melanholičan svet… » Paris Match