Francuski filmski karavan

01.10.2015.

Biblioteka « Centar za kulturu » Kladovo u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, u periodu od 05. do 08. oktobra 2015. godine, prikazuje novi ciklus filmova pod nazivom : « Novi francuski film ».

Projekcije su besplatne počinju u 19 sati u prostorijama frankofonog udruženja u Domu omladine u Kladovu.

Ponedeljak, 05. oktobar 2015. u 19,00 sati

Čovek koga su previše voleli (Francuska, 2014, 116’)

 

Režija : Andre Tešine

Igraju : Gijom Kane, Katrin Denev, Adel Enel

Zabranjeno mlađima od 16 godina

Godina je 1976. Posle propalog braka, Anjes Le Ru vraća se iz Afrike i odlazi kod svoje majke, Rene, koja je vlasnica kazina Mediteranska palata u Nici. Mlada žena se zaljubljuje u desnu ruku svoje majke, Morisa Anjelea, advokata koji je 10 godina stariji od nje. Morisu to nije jedina ljubavna veza, a Anjes ga ludo voli. Ona želi da proda svoj udeo u kazinu da bi se osamostalila. Jedna nameštena partija igre ispražnjava kasu kazina. Rene dobija anonimne pretnje iza kojih se krije mafija i Fratoni, gazda konkurentskog kazina koji želi da se dočepa Mediteranske palate. Pošto je pao u očima Rene, Moris spaja Anjes sa Fratonijem koji joj nudi 3 miliona franaka da glasa protiv svoje majke. Anjes prihvata ponudu. Rene gubi kontrolu nad kazinom, a Anjes loše podnosi sopstvenu izdaju. Moris se udaljava. Posle pokušaja samoubistva, mlada žena nestaje u Tusenu 1977. Njen leš nikada nije pronađen. Trideset godina kasnije, Moris Anjele je i dalje glavni osumnjičeni za ovaj zločin bez dokaza i bez leša. Uverena da je kriv za smrt njene ćerke, Rene daje sve od sebe da Moris bude osuđen.

Utorak, 06. oktobar 2015. u 19,00 sati

Kineski rebus (Francuska, 2013, 117’)

 

Režija : Sedrik Klapiš

Igraju : Romen Diri, Odri Tatu, Sesil de Frans

Zabranjeno mlađima od 12 godina

Gzavije sada ima 40 godina. Pronalazimo ga sa Vendi, Izabel i Martin 15 godina posle « Španske krčme » i 10 godina posle « Ruskih lutaka ». Njegov život nije baš sasvim sređen, postao je štaviše još složeniji. Sada je otac dvoje dece, a njegova strast za putovanjima ga odvodi ovoga puta u Njujork, u sred Kineske četvrti. U sred haosa, Gzavije traži svoje mesto kao sin, kao otac… kao čovek uopšte ! Razlaz. Porodica ponovo na okupu. Istopolni roditelji. Imigracija. Rad na crno. Njegov život zaista liči na kineski rebus ! Taj njujorški način života iako nije usklađen i miran pruža mu inspiraciju za njegovo pisanje…

Sreda, 07. oktobar 2015. u 19,00 sati

Bird People (Francuska, 2014, 127’)

 

Režija: Paskal Feran

Igraju: Džoš Čarls, Anais Demustje, Rošdi Zem

Zabranjeno mlađima od 12 godina

U internacionalnom hotelu u blizini aerodroma Roasi, jedan američki informatički inženjer u prolazu, pod pritiskom profesionalnih i emotivnih problema, odlučuje da radikalno promeni tok svog života. Nekoliko sati kasnije, život jedne mlade spremačice potpuno je izbačen iz koloseka usled jednog natprirodnog događaja.

Četvrtak, 08. oktobar 2015. u 19,00 sati

Hipokrat (Francuska, 2014, 102’)

Režija : Toma Lilti

Igraju : Vensen Lakost, Reda Kateb, Žak Gomblen

Zabranjeno mlađima od 12 godina

Bendžamin će postati slavan doktor, siguran je u to. Ali njegovo prvo iskustvo na stažu za interniste u službi njegovog oca uopšte ne prolazi kao što je zamišljao. Ispostavlja se da je u praksi sve teže nego u teoriji. Odgovornost ga pritiska, njegov otac nikad nije tu za njega, a njegov kolega Abdel je strani lekar sa više iskustva nego on. Bendžamin će biti primoran da se na surov način suoči sa svojim ograničenjima i strahovima, što svojim što strahovima svojih pacijenata, porodica, drugih lekara i osoblja. Njegovo vatreno krštenje počinje.