GLASAJTE za kratkometražni film o TRAJANOVOM MOSTU

03.11.2014.

Kampanja za promociju kulturne baštine u Srbiji, pod nazivom “Kultura na dar 2″, već dve godine, otvorenim pozivom poziva kreativne umetničke stvaraoce da naprave kratkometražni film koji bi prikazao lokalno kulturno obeležje po svojoj posebnosti i upoznaju javnost sa blagodetima kulturne baštine u Srbiji.

Nakon javnog objavljivanje kreativnih filmskih zapisa, omogućeno je javno glasanje za svaki prijavljeni film, tako da se prikupljaju glasovi publike i glasovi stručnog žirija.

 

POZIVAMO VAS da POGLEDATE film na ovom linku

http://kulturanadar.dar.org.rs/filmovi/trajanov-most-kladovo/

 

Pozivamo Vas da GLASATE ZA FILM O TRAJANOVOM MOSTU na ovom linku

http://kulturanadar.dar.org.rs/glasaj-za-najbolje/

 

 

Glasanje je omogućeno do 07. novembra 2014. godine, do 23.59.

 

Autori filma:

Profesorka istorije Ivana Nikolić, sa svojim učenicima iz odeljenja III/1 Tehničke škole u Kladovu (Monika Budujkić, Tijana Marjanović, Denis Dabesković i Ivan Bibesković), napravili su film koji prikazuje Trajanov most kod Kladova.

 

Film je nastao kao ideja jedne profesorke istorije i njenih učenika koji vole istoriju i svoj grad. S obzirom da je Kladovo mali gradić ali se nalazi tamo gde je Dunav najlepši odlučili smo ga predstavimo u najboljem svetlu. Od mnogobrojnih kulturno istorijskih znamenitosti koji se nalaze na prostoru Kladova izabrali smo ostatke Trajanovog mosta. Mesto koje priča priču staru skoro 2000 godina ali još uvek nedovoljno poznatu za sve. Most je bio sagrađen između 103. i 105. godine u vreme Drugog dačkog rata koji je rimski car Trajan vodio protiv Decebala. Prvi stalni most preko Dunava, remek delo čuvenog sirijskog arhitekte Apolodora iz Damaska. Tokom svoje istorije nekoliko puta je istraživan ali radovi nikada nisu bili sprovedeni do kraja, pa možemo slobodno reći da se i danas nalazi u ne tako reprezentativnom stanju.

Svojim glasom podržavate kreativne mlade ljude i afirmaciju kulturne baštine sa područja opštine Kladovo.
U ime kretivnog tima, u ime ustanove Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo, unapred hvala!