Gradovi i nematerijalno nasleđe

27.08.2014.

Први Казан Култ фестивал, посвећен нематеријалном наслеђу и креативном развоју градова, биће одржан у суботу 30. августа 2014. у Кладову.

У организацији Библиотеке “Центар за културу” из Кладова и Удружења “Креативна Србија”, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, биће одржана конференција под називом „Градови и нематеријално наслеђе“.

Једнодневни сусрет стручњака из држава регионалних суседа и Србије пружиће прилику за размену мишљења и идеја о могућностима афирмације културног наслеђа у оквиру фестивалских активности. Управо развој фестивалске креативности у градовима кључна је тема која повезује учеснике у расправи на овој конференцији.

У присуству представника града домаћина, Министарства културе и Сталне конференције градова и општина уводним излагањима представници “Креативне Србије” Горан Марковић и Зоран Хамовић приказаће предлоге и моделе подршке ове организације у креативном управљању културним потенцијалима градова.

 

Професор Томислав Шола из Загреба говориће о јавном памћењу града и обликовању различитости, док ћемо од Ненада Новаковића из Бања Луке имати прилике да чујемо колико је позоришни фестивал учинио Бања Луку видљивом и атрактивном у регионалној и међународној културној сарадњи.

Горна Томка, са Факултета за спорт и туризам из Новог Сада објасниће у свом излагању методе организовања културне престонице и процес фестивализације града.

Насловним радом Градови и нематеријално наслеђе Душица Живковић и Данијела Филиповић отварају други део конференције у коме ће бити приказане дугогодишње фестивалске успешне праксе. Дајана Ђедовић ће говорити о Вуковом сабору у Тршићу, Сузана Антић из Зајечара о Феликс Ромулијани и перспективама Антика феста,а Бранка Радовић о Мокрањчевим данима и значају за развој Неготина. О томе како градови Србије могу постати филмски јунаци откриће нам Маја Вукадиновић, док ће Весна Тешовић из Народне библиотеке у Бору, Мила Живачевић Поповић и Вера Павловић Лончарски говорити о важности културног наслеђа у креирању културне политке града. После дискусије, у завршној речи, Небојша Брадић, председник Кративне Србије, резимираће излагања са скупа. У свом излагању нагаласиће важност коришћењу модернијих знања у управљању манифестацијама и повезивања фестивалских градова у регионалну мрежу.

Сва излагања са Конференције биће објављена у посебној публикацији.

 

Учесници и гости конференције, али и шира публика, имаће прилику у наставку програма да учествују у разговору о књизи Грега Ричардса и Роберта Палмера Узбудљиви градови (Клио, 2013) и присуствују представи зајечарског позоришта “Зоран Радмиловић” Ушао ђаво у село, по тексту Бранислава Нушића коју је адаптирао и поставио Небојша Брадић.

 

Први Казан Култ фестивал, посвећен нематеријалном наслеђу и креативном развоју градова, отвориће у име домаћина Жаклина Николић директорка Библиотеке „Центар за културу“ Кладово, а у име града Радован Арежина председник општине Кладово.

Радни део стручног скупа је у просторијамабиће одржан у суботу 30. августа 2014. у Кладову.

 

КАЗАН КУЛТ КЛАДОВО - субота, 30. август, 2014. године

Галеријски простор библиотеке 

 10 – 17 сати -  конференција

ГРАДОВИ И НЕМАТЕРИЈАЛНО НАСЛЕЂЕ

 18 сати

rазговор о књизи

УЗБУДЉИВИ ГРАДОВИ (Клио, 2013)

Роберт Палмер и Грег Ричардс
12 sati - едукативна радионица
 Едукативна радионица са младима у локалној заједници у циљу промовисања одрживости нематеријалног културног наслеђа кроз примере добре праксе.

Учеснике радионице окупља Канцеларија за младе општине Кладово. Радионица је организована у простору читаонице библиотеке. 

 19 сати – представа

Амфитеатар библиотеке на кеју

УШАО ЂАВО У СЕЛО  по тексту Бранислава Нушића

адаптација и режија Небојша Брадић

Позориште  „Зоран Радмиловић“, Зајечар